‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  23.03.2022   |  PETTERI HENRIKSSON

Miksi säännöllisen lääkkeen resepti pitää uusia?

Minulla ja puolisollani on käytössä monta lääkettä, jotka loppuvat resepteiltä aina eri aikaan. Miksi resepti pitää jatkuvasti uusia, vaikka kyseessä on pitkäaikaissairauden jatkuva lääkitys?

"Esititte hyvän kysymyksen, joka antaa aihetta pohdintaan. Miten reseptien uusimisesta saataisiin mahdollisimman vaivatonta? Miten samalla varmistetaan lääkehoidon tarkoituksenmukaisuus ja turvallisuus?

Jatkuvakaan lääkitys ei tarkoita muuttumatonta lääkitystä koko iäksi. Sairaudet vaativat kontrolleja, yksilöllisin välein. Reseptin uusimispyyntö on yhteydenotto lääkäriin: joko henkilökohtainen käynti, puhelinkeskustelu tai sähköinen pyyntö. Näin lääkäri saa mahdollisuuden perehtyä tilanteeseenne ja ohjata tarvittaessa lisätutkimuksiin. Jos jätätte uusimispyynnön apteekin kautta, voitte myös apteekissa keskustella lääkityksestä ja siinä mahdollisesti ilmenneistä ongelmista.

Reseptin voimassaoloaika on pääsääntöisesti kaksi vuotta ja siten suurin mahdollinen reseptillä saatava määrä on kahden vuoden lääkitys. Jos käytössänne on useita lääkkeitä, ne on todennäköisesti määrätty ja aloitettu eri aikoihin, jolloin ne väistämättä loppuvatkin eri aikoihin. Tälle asialle ei paljon voi tehdä, varsinkaan kun lääkekorvausten kannalta on useimmiten mielekkäintä ostaa kolmen kuukauden lääkkeet kerrallaan.

Yksittäisten reseptien hallintaan voi löytyä ratkaisu, kun valtakunnallinen lääkityslista aikanaan saadaan käyttöön. Pyrkimyksenä on, ettei lääkäri enää määräisi niin paljon yksittäisiä reseptejä, vaan vahvistaisi voimassa olevan lääkityslistan, jonka perusteella apteekki voisi toimittaa lääkkeitä. Tavoitteena on saada valtakunnallinen lääkityslista käyttöön vuonna 2024."

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU