‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  22.09.2017

Millä tyrehdytän verenvuodon koiran kynsistä?

Meillä on musta labradorinnoutaja, jonka kynsiä on vaikea leikata. Kynsistä ei näe ydintä, jossa veri kiertää. Viimeksi leikkasin vähän liikaa ja verta tuli. Vaimo hermostui. Koira ei tuntunut välittävän. Muistelen, että ennen oli joku aine, jota käytettiin veren vuodon tyrehdyttämiseen juuri tällaisissa kynsipulmissa. Onko sitä vielä, ja mikä sen nimi on?

Verentyrehdytyspulverin nimi on BIO-GROOM Sure Clot Styptic Powder. Jauhe sisältää muun muassa ferribubsulfaattia, bentoniittiä, kuparisulfaattia ja jodikompleksiyhdisteitä eli aineita, jotka supistavat ihoa ja verisuonia nopeuttaen siten verenvuoden loppumista.

Koiran kynnessä on verta sisältävä ydin. Siitä alkaa vuotaa verta, jos kynnen leikkaa liian lyhyeksi. Pakkauksessa lukee, että kynnen voi kastaa verentyrehdytyspulveriin. Hygieenisempi ja helpompi tapa on kastaa vedellä kostutettu pumpulipuikko jauheeseen ja painaa sillä kevyesti vuotavaa kynnen päätä, jolloin verenvuoto yleensä lakkaa. Jos näin ei käy, koira pitää viedä eläinlääkäriin.

Labradorinnoutajat eivät ole kovin herkkiä kivulle. Tutkimalla kuvia koiran kynsistä oppii arvioimaan, missä verta sisältävä ydin kynnessä sijaitsee. Kynsien leikkaus on tarpeen toistuvasti ja koiran pitää voida luottaa leikkaajaan, muuten toimenpiteestä tulee aika hankalaa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU