‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  22.12.2021   |  EIJA NOUSIAINEN

Milloin otan magnesium-valmisteen?

Voiko magnesiumvalmisteen kanssa käyttää samalla aterialla maitotuotteita? Onko muilla ravintoaineilla tai lääkkeillä vaikutusta magnesiumin imeytymiseen?

"Magnesiumin voi ottaa ilman ruokaa tai ruokailun yhteydessä – ruoka tai juoma ei vaikuta magnesiumin imeytymiseen. Samalla aterialla voi siis käyttää myös maitotuotteita.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että magnesium saattaa aiheuttaa maha-suolikanavan ärsytystä, jota ruokailun yhteydessä ottaminen yleensä helpottaa. Alkuun annoksen voi myös puolittaa, jotta mahasuolikanava tottuu magnesiumiin.

Olette kiinnittänyt huomiota kuitenkin tärkeään asiaan: lääkkeiden ja magnesiumin yhteiskäytössä on oltava tarkkaavainen. Useat lääkkeet voivat vaikuttaa magnesiumin imeytymiseen, mutta tavallisimmin nimenomaan magne­sium heikentää monien lääkeaineiden imeytymistä vaarantaen lääkehoitojen onnistumisen.

Magnesium estää esimerkiksi tiettyjen antibioottien, rautavalmisteiden, useiden osteoporoosilääkkeiden, joidenkin sienilääkkeiden, kilpirauhashormonin (tyroksiini), kortisonin (deksametasoni) ja allergialääkkeen (feksofenadiini) imeytymistä. Imeytyminen voi heikentyä myös muutamilla sydän-, verisuoni- ja kolesterolilääkkeillä sekä useilla HIV- ja syöpälääkkeillä.

Omien lääkkeiden ja magnesiumvalmisteiden mahdolliset yhteisvaikutukset on siis hyvä selvittää aina.

Kannattaa lisäksi huomioida, että magnesiumin yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa tulevat esille paitsi lisäravintovalmisteiden myös magnesiumia sisältävien liikahappoisuuslääkkeiden, kuten Rennien ja Magnesiamaidon kanssa.

Monien lääkkeiden kohdalla pystymme välttämään ongelmat ottamalla magnesiumvalmisteen selkeästi eri aikaan, mikä tarkoittaa tavallisimmin 1–4 tunnin annostelu­eroa. Jos jatkuvassa käytössä oleva lääke otetaan esimerkiksi aamulla, voi magnesiumvalmisteen varmuudeksi ottaa vasta illalla. Tietyissä tapauksissa yhteiskäyttöä suositellaan myös välttämään kokonaan.

On tärkeää kertoa aina hoitavalle lääkärille kaikista käytössä olevista lääkkeistä ja ravintolisistä, jotta jo lääkkeen määräämisvaiheessa osataan ottaa nämä asiat huomioon. Myös apteekista voi kysyä apua, jos omien lääkkeiden yhteensopivuus ravintolisien kanssa mietityttää. Pystymme tarkistamaan mahdolliset yhteisvaikutukset ja tarvittaessa auttamaan esimerkiksi sopivan annosteluvälin löytämisessä."

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 4/2021

Apteekki

APTEEKKIHAKU