‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  20.01.2020

Mitä apteekin työntekijän tulisi kertoa?

Olin eilen ostamassa Pausanol-emätinvoidetta, joka oli loppunut maahantuojalta, mitä on tapahtunut tosi usein. Asiakaspalvelija sanoi, että kapselimuotoista voi ottaa aivan yhtä hyvin. Hän ei kertonut mistään muista vaihtoehdoista. Sain todella rajun reaktion yhdestä puikosta, jouduin olemaan koko päivän sängyssä, aivan kuin olisi ollut vakava influenssa. Joka paikkaa särki, enkä muista, että olisi koskaan ollut näin huono olo. Miten asiakaspalvelija voi suositella puikkoja eikä esittele muita vaihtoehtoja? Puikossa on viisinkertainen määrä vaikuttavaa ainetta voiteeseen verrattuna ja lisäksi pinta-aineita, jotka voivat aiheuttaa erilaisia reaktioita.

Pyydän anteeksi, että asiakaspalvelutilanne on teidän näkökulmastanne epäonnistunut. Lääkkeisiin liittyy niin paljon tietoa, että välillä on vaikea valita, mitä kertoa. Aina kannattaa itsekin kysellä, niin saa varmasti tarvitsemansa tiedot.

Pausanolin saatavuudessa on tosiaan ollut katkoja. Uskoisin, että farmaseutti on teitä palvellessaan suositellut lähinnä Pausanol-voidetta olevaa valmistetta eli Pausanol-emätinpuikkoja.

Yksi gramma Pausanol-emätinemulsiovoidetta sisältää estriolia 0,1 milligrammaa. Tavallisin annos on yksi asettimellinen iltaisin emättimeen 2–3 viikon ajan. Tämän jälkeen ylläpitoannoksena on yksi asettimellinen iltaisin 1–2 kertaa viikossa.

Yksi asettimellinen sisältää 5 grammaa voidetta, jossa on 0,5 milligrammaa estriolia. Vastaavasti yksi emätinpuikko sisältää 0,5 milligrammaa estriolia. Vaikuttavan aineen määrä lääkeannosta kohden on siis täysin sama. On kieltämättä harhaanjohtavaa, että lääkeaineen määrä ilmoitetaan voiteessa grammaa kohti ja emätinpuikoissa annosta kohti.

Muita vaihtoehtoja Pausanol-voiteelle ovat Ovestin-voide, jossa on estriolia 1 milligramma grammassa eli sitä käytetään puoli grammaa. Vastaavasti Ovestin-puikossa on 0,5 milligrammaa estriolia. Pienissä Vagifem-emätintableteissa on tehokkaampaa estradioli-hormonia, mutta toisaalta tabletit eivät sisällä voitelevia aineita.

Kaikkien valmisteiden hoitavat vaikutukset ovat samankaltaiset, mutta apuaineet ovat vähän erilaiset. Eri apu­aineiden aiheuttamat haitat ovat yleensä paikallisia, muun muassa kutinaa. Keskustelun jatkaminen olisi lisännyt tietojanne näistä lääkkeistä, mutta hoitotulokseen valmisteen vaihtuminen tuskin olisi vaikuttanut.

Yleensäkin nämä valmisteet aiheuttavat vähän haittoja. Ehkäpä teille on puhjennut flunssa samanaikaisesti? Kun kaksi asiaa tapahtuu yhtä aikaa, ne helposti yhdistää toisiinsa.

Voit lähettää kysymyksesi apteekkareille täältä >

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki 

Apteekki

APTEEKKIHAKU