‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  06.04.2020

Mitä eroa on maitohappobakteerilla ja probiootilla?

Olen nähnyt lehtiuutisia probiooteista ja niiden vaikutuksista eri sairauksiin. Mitä eroa on maitohappobakteerilla ja probiootilla? Kumpaa minun kannattaisi ostaa?

Maitohappobakteereilla tarkoitetaan bakteereita, joiden aineenvaihdunta tuottaa maitohappoa. Probiootti taas tarkoittaa mikrobia, jolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Mikrobeja eli pieneliöitä ovat bakteerien ohella virukset ja mikroskooppisen pienet sienet kuten hiivat. Useat probiootit ovat maitohappobakteereja. Sen sijaan maitohappobakteerikantaa voi kutsua probiootiksi vasta, kun sen terveyttävä edistävä vaikutus on tieteellisesti todistettu.

Jokaisessa meissä elää noin 1,5 kiloa mikrobeja, joista suurin osa on suolistossa. Suolistomikrobien merkitystä terveydelle tutkitaan vilkkaasti, ja niiden osuudesta useiden sairauksien syntyyn ja etenemiseen on saatu viitteitä. Monen probiootin lääkkeellisestä tehosta on tieteellistä näyttöä, mutta toistaiseksi ainoa markkinoilla oleva lääkkeeksi rekisteröity probiootti on Saccharomyces boulardiita sisältävä Precosa. Sen käyttötarkoituksena on akuutin ripulin hoito, mukaan lukien antibioottien aiheuttama ripuli ja sen ehkäisy.

Vaikka probioottivalmisteet sisältävät eläviä mikrobeja, ne ovat turvallisia ja sopivat hyvin itsehoitoon. Immuunipuutosta potevan on kuitenkin varmistettava lääkäriltä hoidon soveltuvuus.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täällä.

Apteekki

APTEEKKIHAKU