‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  04.01.2019

Mitä jos lääkkeestä on vain haittaa?

Radiossa puhuttiin hetki sitten antikolinergisistä lääkkeistä ja mainittiin myös inkontinenssilääkkeet. Kiinnostuin asiasta ja googlasin käyttämäni Vesicare 5 mg -lääkkeen. Haittavaikutuksiksi löytyi suun kuivuus, näön hämärtyminen ja huimaus. Olen käyttänyt Vesicarea noin kolme kuukautta ja tuntuu, että olen saanut kaikki sivuvaikutukset. Olen 75-vuotias, hyväkuntoinen ja voin hyvin, mutta tämä epävarma olo on outo. Vesicaren vaikutus on minimaalinen. Tuleekohan vaikutus viiveellä? Lisävaivat ovat Sjögrenin syndrooma (lääkkeet Oxiklorin ja Cartexan), keliakia ja kilpirauhasen vajaatoiminta (lääke Thyroxin).

Lääkkeiden haittavaikutukset ovat lääkeainekohtaisia, ja ne vaihtelevat myös yksilöllisesti. Lääkehoidon tavoitteena on potilaan parantuminen tai esimerkiksi sairauden etenemisen ehkäiseminen. Haittavaikutuksia pitää miettiä osana hoidon kokonaisuutta.

Haitat voivat olla lieviä ja niitä voidaan myös helpottaa. Esimerkiksi suun kuivuutta, joka saattaa johtua Sjögrenin syndroomastakin, voi helpottaa erilaisilla imeskelytableteilla tai geeleillä.

Elimistön tottuminen uuteen lääkkeeseen kestää aina vähän aikaa, ja eri lääkkeiden täysi teho myös ilmenee hyvin eripituisten aikojen jälkeen.

Vesicaren täysi hyöty tulee esiin vähitellen, mutta kolmessa kuukaudessa lääkkeen vaikutus pitäisi jo huomata. Lääke vaikuttaa esimerkiksi siten, että se lisää virtsarakon maksimikapasiteettia, jolloin pakonomainen virtsaamistarve, virtsan pidätysvaikeudet ja myös tahdonalaisen virtsaamisen tarve tulevat harvemmin. Hoitovaikutus ilmenee myös virtsamäärien suurentumisena.

Joskus lääke ei tehoa toivotusti tai lääkehaitat ovat niin hankalia, että niiden kanssa ei tule toimeen. Silloin pitää ottaa yhteyttä lääkäriin ja suunnitella yhdessä, miten hoitoa jatkettaisiin.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU