‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  29.06.2020

Mitä reseptilääkkeen päiväykset tarkoittavat?

Kävin ostamassa reseptilääkkeen apteekista. Kotiin tultuani huomasin, että lääkepakkauksessa ja pakkauk­seen kiinnitetyssä tarrassa on ristiriitaista tietoa. Tarrassa on teksti ”voimassa 20.3.2022”. Kuitenkin lääkepaketissa lukee ”käytettävä viimeistään 12.2020”. Miten tämä on mahdollista, kumpi päivä on oikein?

Lääkevalmisteen viimeinen käyttöpäivä on painettu suoraan lääkevalmisteen ulko- ja sisäpakkaukseen. Tässä tapauksessa se on siis joulukuu 2020. Lääkkeen viimeinen käyttöpäivä voi olla ilmaistu eri tavoin: merkinnät ”Käyt.viim./Utg.dat. 12.2020” ja ”Exp. 12.2020” tarkoittavat samaa asiaa.

Pakkaukseen kiinnitettävässä ohjelipussa oleva voimassaoloaika tarkoittaa eri asiaa. Reseptiä toimitettaessa ohjelippuun tai ohjelipun läheisyyteen liimattavaan tarraan tulostuu reseptin voimassaoloaika sekä reseptiin jäljelle jäävän lääkkeen määrä. Ohjelipun teksti “voimassa 20.3.2022” tarkoittaa siis lääkereseptin voimassaoloaikaa. Reseptin voimassaoloaika voi näkyä ohjelipuissa ja tarroissa hiukan eri tavalla. Merkinnät ”Voimassa” ja ”Voim.” tarkoittavat tässä samaa asiaa.

Reseptiin jäljelle jäävän lääkkeen määrä ohjelipussa on tärkeä tieto. Jos jäljellä oleva määrä on nolla, ei lääkettä saa, vaikka resepti olisikin voimassa. Nämä tiedot tulostuvat ohjelippuihin, koska enää ei ole käytössä paperireseptejä, joista asiat voisi tarkistaa. Harva säilyttää lääkäristä saamaansa potilasohjetta, eikä asian tarkistaminen omista resepteistä Kanta-palvelun kautta ole aina mahdollista.

Kannattaa huomioida, että pakkaukseen kiinnitetyssä ohjelipussa saattaa kuitenkin olla lääkärin määräämä lääkkeen käyttöaikaan liittyvä rajoitus. Lääkkeen käyttöohjeeseen kirjoitetaan silloin selkeästi, mihin päivämäärään asti tai kuinka pitkäksi aikaa lääkettä on tarkoitettu käytettäväksi. Tällaisia kuurimaisia käyttötarkoituksia on antibioottien lisäksi usein esimerkiksi särkylääkkeillä, vatsansuojalääkkeillä ja kortisonivalmisteilla.

Apteekkari Eija Nousiainen, Linnanportin apteekki, Savonlinna

Lähetä kysymyksesi apteekkarille ->täältä

Apteekki

APTEEKKIHAKU