‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  26.05.2017

Mitä tehdä, jos lapsi syö vahingossa lääkkeitä?

Kaksivuotias taaperomme oli napannut veren­painelääkkeeni yöpöydältä, pureskellut pakkausta ja koettanut saada tabletteja. Onneksi ehdin saada pakkauksen pois ajoissa eikä lapsi ehtinyt syödä yhtään tablettia. Mitä olisi pitänyt tehdä, jos hän olisikin niellyt tabletteja?

Vahinko oli lähellä, mutta onneksi mitään ei tapahtunut. Jatkossa vastaavat tilanteet kannattaa ennaltaehkäistä. Lääkkeet pitää säilyttää pois lasten ulottuvilta, mieluiten lääkekaapissa huoneenlämmössä, suojassa kosteudelta, lämmöltä ja suoralta auringonvalolta. Kotiin kannattaa hankkia myös pullo Carbomix-lääkehiilirakeita.

Jos lapsi syö verenpainelääkkeitä, kannattaa hoito-ohjeita tiedustella välittömästi soittamalla omaan terveyskeskukseen tai Myrkytystietokeskukseen (09 471 977).

Yleensä neuvotaan käyttämään Carbomix-lääkehiilirakeita. Carbomix-pulloon lisätään vettä ja lapselle annetaan painokilojen mukainen määrä seosta. Lääkehiili sitoo lääkkeen itseensä eikä se pääse imeytymään. Lääkehiili kannattaa antaa mahdollisimman nopeasti, mieluiten puolen tunnin kuluessa lääkkeen ottamisesta. Se voi vähentää merkittävästi lääkkeen imeytymistä vielä tunninkin kuluttua. Mitä nopeammin lääkehiilen antaa, sitä parempi on tulos.

Lääkehiiltä voi useimmiten käyttää, jos on vahingossa syönyt lääkkeitä, kasveja tai kemikaaleja. Poikkeuksen muodostavat esimerkiksi syövyttävät aineet, rauta tai seleeni. Poikkeuksista saa tietoa Myrkytystietokeskuksesta.

Myrkytystapauksissa annettavan lääkehiilen määrä on suuri: aikuisen annos on pullollinen Carbomix-rakeita tai 200 tablettia. Jos lääkehiiltä otetaan vain muutama tabletti, se ei riitä ehkäisemään myrkytystä.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU