‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  06.10.2022   |  PETTERI HENRIKSSON

Miten apteekin lääkevalikoima rakentuu?

Miksi apteekista ei löydy kaikkia lääkkeitä? Miten apteekki päättää valikoimaan tulevista lääkkeistä, esimerkiksi eri influenssarokotteista?

"Kaikkia Suomessa markkinoilla olevia lääkkeitä ja niiden kaikkia pakkauskokoja ei löydy minkään apteekin varastosta. Lääkelaki velvoittaa, että apteekin varastossa tulee olla sen tavanomaisen asiakaskunnan vähintään kahden viikon keskimääräistä tarvetta vastaava määrä lääkkeitä ja niiden käyttöön tarvittavia välineitä. Tästä johtuen esimerkiksi sairaalan yhteydessä sijaitsevan apteekin valikoima poikkeaa ostoskeskuksessa sijaitsevan apteekin valikoimasta. Minkä tahansa lääkkeen saa kuitenkin tilattua mihin tahansa apteekkiin päivän parin toimitusajalla.

Käytämme apteekissa paljon aikaa asiakaskuntamme tarpeiden kartoittamiseen. Seuraamme hoitokäytäntöjä ja -suosituksia ja niiden mahdollisia muutoksia. Kiinnitämme huomiota myös uusiin lääkkeisiin ja yritämme ennakoida erilaisia sesonkeja, kuten siitepölykautta. Tarvittaessa keskustelemme paikkakuntiemme terveyskeskusten ja muiden vastaavien toimijoiden kanssa.

Valikoima elää asiakkaiden tarpeiden mukaan, sillä ”ei-oon” myyminen ei ole hyvää palvelua ja vaikeuttaa asiakkaidemme lääkehoitoja. Itse toivoisin, että saisimme asiakkailtamme enemmän toiveita lääkevalikoimasta.

Nämä samat periaatteet pätevät myös influenssarokotteisiin. Apteekin varastosta todennäköisesti löytyvät ne rokotteet, joita paikkakunnalla eniten käytetään. Kaikki rokotteet ovat reseptilääkkeitä, joten lääkäri tekee päätöksen, mitä rokotetta käytetään."

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 3/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU