‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  16.03.2017

Miten Enbrelin lääkekorvaus muuttui?

Miten lääkekorvaus muuttui vuoden alussa Enbrel-lääkkeen kohdalla? Saako vielä esim. 3 kuukauden annoksen kerralla samaan tapaan kuin 2016? Eli kelakorvaus täyttyy yhdestä kk:n ostosta ja saan kerralla ostettua 3 kk:n erän hintaan 2,5 €?

Kela-korvauksiin tuli vuodenvaihteessa joitakin muutoksia. Esimerkiksi kalliita, yli 1 000 euroa maksavia lääkkeitä voi jatkossa ostaa korvattuna korkeintaan kuukauden kulutusta vastaava määrän kerrallaan. Ennallaan on kaikkia korvattavien lääkkeiden käyttäjiä koskeva 50 euron alkuomavastuu eli maksat reseptilääkkeesi kokonaan itse 50 euroon asti.

Enbrel-valmisteen hinta ilman Kela-korvausta on 1157,55 euroa. Tämä pakkaus riittää yleensä kuukauden hoitoon ja uusien ohjeiden mukaan se on suurin määrä, jonka voi ostaa korvattuna kerralla. Kuten aiemminkin, kattokorvaus täyttyy ensimmäisellä ostokerralla. 50 euron alkuomavastuu kerryttää kattokorvausta. Sen täytyttyä maksetaan poikkeava lääkekohtainen omavastuu, joka on 0,21 euroa jokaiselta alkavalta hoitoviikolta.

Tässä tapauksessa ensimmäisellä kerralla maksetaan kattokorvaussumma 605,13 euroa ja tämän ylimenevästä osasta omavastuu 0,84 euroa. Tämän jälkeen seuraavan kuukauden erän saa 0,84 euron ostokertakohtaisella omavastuulla. Kela korvaa loput. Uusi lääke-erä voidaan toimittaa korvattuna, kun edellisestä erästä on jäljellä viikon lääkkeet.

Näiden muutosten tavoitteena on vähentää lääkehävikkiä ja siten säästää yhteisiä varojamme.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Päivitetty/Oikaisu 16.3.2017 klo 12.43

Juttua täydennetty ja lisätty toisen kappaleen loppuun teksti ”50 euron alkuomavastuu kerryttää kattokorvausta. Sen täytyttyä maksetaan poikkeava lääkekohtainen omavastuu, joka on 0,21 euroa jokaiselta alkavalta hoitoviikolta.”

Lause ”Tässä tapauksessa ensimmäisellä kerralla maksetaan alkuomavastuu 50 euroa ja kattokorvaussumma 605,13 euroa.” on korvattu lauseella ”Tässä tapauksessa ensimmäisellä kerralla maksetaan kattokorvaussumma 605,13 euroa ja tämän ylimenevästä osasta omavastuu 0,84 euroa.”

Korjattu tieto, että kuukauden erän ostokertakohtainen omavastuu on 0,84 euroa 2,5 euron sijaan.

Apteekki

APTEEKKIHAKU