Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  13.03.2019

Miten känsän saa pois?

Millä saisin poistettua kipeän känsän, joka on tullut vasaravarpaan ja toisen varpaan väliin? Jalkapohjassakin on känsä. Ovat tosi hankalia ja kipeitä.

Känsän muodostuminen on ihon suojareaktio esimerkiksi huonosti istuvan kengän aiheuttamaa painetta vastaan tai, kuten teillä, toisiaan vasten painautuvien varpaiden aiheuttamaa hankausta vastaan. Paineen vaikutuksesta ihosoluja muodostuu tavallista enemmän ja ne painautuvat hyvin tiiviisti toisiaan vasten. Lopulta muodostuu kova ja kipeä känsä.

Jalkapohjan känsän pehmittämiseen on erilaisia salisyylihappoa sisältäviä valmisteita kuten esimerkiksi laastaria, geeliä tai liuosta. Salisyylihappo pehmittää sarveistunutta ihoa, ja muutamassa viikossa känsän saa vähitellen pois.

Känsän päälle levitetään geeliä vaikka hammastikulla tai liimataan salisyylilaastari. Salisyylihappo ärsyttää tervettä ihoa, joten sitä pitää varoa. Tarvittaessa hoidettava alue suojataan laastarilla. Päivän tai parin välein jalkaa kylvetetään. Jalkakylvyn jälkeen kovettumaa voi hioa kevyesti esimerkiksi kynsiviilalla. Jalkakylvyn jälkeen salisyylihappovalmistetta lisätään ja suojataan laastarilla sekä kylvetetään ja hiotaan tasaisin välein.

Omatoimista känsien poistamista ei suositella diabetesta sairastaville tai niille, joilla jalkaterän tuntoaisti on alentunut, koska ärsyttävä salisyylihappo saattaa aiheuttaa tulehduksia terveessä ihossa känsän vieressä. Pehmeää känsää varpaiden välissä on hankala hoitaa itse. Jalkojenhoitaja tai lääkäri voi auttaa, ellei känsää saa itse pois.

Känsän uudelleenmuodostumista ehkäisevät sopivammat kengät, ja apua saattaa olla myös huoparenkaasta tai geelipohjallisista. Jalat kannattaa voidella iltaisin perusvoiteella. Varpaiden väliin muodostuvaa känsää voi ennaltaehkäistä erottamalla varpaat toisistaan lampaanvillalla tai varvastuella.

Jalkojenhoitajalle tai lääkärille on syytä lähteä, jos känsä haittaa kävelyä, jos sitä ei ole itse onnistunut poistamaan tai jos känsä tai iho sen ympärillä tulehtuu.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU