‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  01.08.2019

Miten saisin reseptilääkettä liikahikoiluun?

Kärsin liikahikoilusta koko kehon alueella ja haluaisin kokeilla antikolinergistä reseptilääkitystä testatakseni, toimisiko se kohdallani. Miten saisin siis reseptilääkityksen, pitääkö mennä ihotautilääkärille?

Reseptilääkkeitä voi määrätä vain lääkäri. Jos kyseessä on tavallista hankalampi hikoilu, se kuuluu ihotautilääkärin erikoisalaan.

Liikahikoilua hoidettaessa selvitetään hikoilun syy. Hikoilu voi olla sisäsyntyinen oire, mutta taustalla voi olla myös jokin sairaus. Esimerkiksi uniapnea, diabetes, sydämen vajaatoiminta, psykiatriset syyt tai monet muut sairaudet voivat aiheuttaa hikoilua. Yleinen hikoilun syy on myös vaihdevuodet.

Mainitsemanne antikolinerginen lääkitys viittaa oksibutiniiniin, jota käytetään vain hankalissa tapauksissa. Lääke vaikuttaa koko elimistöön ja haittoina saattaa ilmaantua kiusallista suun kuivumista sekä näkö-, virtsaamis- ja suolistohäiriöitä. Annosta säädetään vähitellen nostamalla siten, että tavoitettaisiin hikoilun väheneminen, mutta ei juurikaan haittoja. Vaikeaan hikoiluun on saatavissa myös muitakin harvinaisempia hoitoja.

Kunhan oireitanne tutkitaan ja hikoilun syy saadaan selville, tilanteenne helpottuu.

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU