‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  20.10.2022   |  PETTERI HENRIKSSON

Miten syyhyä hoidetaan?

Paikkakunnallani on syyhyepidemia. Pelkään, että se tarttuu myös meidän perheeseen. Miten syyhy oireilee ja miten sitä hoidetaan? Onko lääkehoito maksutonta, kuten tartuntataudeissa yleensä?

"Syyhyn aiheuttaa ihmisestä toiseen tarttuva syyhypunkki, joka elää ihossa ja munii ihon sisälle. Oireet alkavat vasta useamman viikon päästä tartunnasta, ja tavallisin oire on illalla ja yöllä tuntuva kutina. Alkuun ihossa ei ole mitään näkyvillä, mutta oireiden jatkuessa sormiväleihin, kämmeniin ja ranteisiin ilmestyy syyhypunkin kaivamia lyhyitä käytäviä. Käytävien toisessa päässä syyhypunkin voi erottaa pienenä pisteenä. Raapimisen seurauksena iho voi tulehtua.

Syyhyä hoidetaan permetriinivoiteella, jota voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Itsehoidon voi aloittaa, jos lähi­piirissä on ollut lääkärin toteama syyhytartunta.

Hoito on ikävä kyllä vaivalloista: Voide levitetään koko keholle ja annetaan vaikuttaa vähintään 12 tuntia. Vaikutusajan jälkeen iho pestään huolellisesti ja vaihdetaan vaatteet ja lakanat. Samassa taloudessa asuvat hoidetaan samaan aikaan. Oireisille tehdään kaksi käsittelyä, oireettomille riittää yksi käsittely.

Lääkärin puoleen on käännyttävä, jos lähipiirissä ei ole todettu syyhyä tai syyhyn itsehoito ei ole onnistunut. Syyhypunkin toteaminen ei ole helppoa, ja se vaatii lääkäriltäkin harjaantuneisuutta.

Tartuntatautilaki takaa maksuttoman hoidon yleisvaarallisille ja valvottaville tartuntataudeille. Syyhy ei kuulu näihin tauteihin, vaikka tarttuva tauti onkin."

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 3/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU