‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  17.07.2019

Miten uskaltaisin ottaa lääkkeen?

Olen käyttänyt polven nivelrikkoon työterveyslääkärin määräämänä Diclomex Rapid 50 mg -lääkettä. Jäädessäni eläkkeelle terveyskeskuslääkäri oli muuttanut lääkkeeksi Motifene Dual 75 mg. En haluaisi suurentaa annosta vaan pienentää. En uskalla ottaa uutta lääkettä, koska luin sen sivuvaikutuksista. Pärjäisin pienemmällä annoksella, mutta ihmeekseni lääkäri ei kuunnellut minua.

Jospa kerron ensin näistä lääkkeistä. Molemmat sisältävät diklofenaakki-nimistä tulehduskipulääkettä vähän erilaisessa tabletissa. Kumpaakin voi tarvittaessa käyttää ­­150 milligrammaa vuorokaudessa eli Diclomex Rapid 50 mg -tabletin voi ottaa kolme kertaa vuorokaudessa tai Motifene Dual 75 mg -kapselin kaksi kertaa vuorokaudessa.

Diclomexin vaikutus alkaa noin 20 minuutissa ja kestää 4–6 tuntia. Motifene Dual 75 mg -kapseleissa vaikutus on kaksiosainen: 25 milligramman vaikutus alkaa niin ikään 20 minuutissa, ja loput 50 milligrammaa vaikuttavat myöhemmin mutta pidempään.

Olisiko niin, että lääkärinne on ajatellut, että teille ­voisi riittää yksi pitkävaikutteinen kapseli päivässä. Silloin kokonaislääkemäärä jäisi pienemmäksi. Markkinoilla on myös tabletti, joka sisältää 25 milligrammaa diklofenaakkia. Se on tarkoitettu lähinnä lapsille. Mahtaisiko sen teho riittää teille?

Joka tapauksessa lääkäriin voi olla yhteydessä aina, jos jotain jää epäselväksi.

Molemmilla lääkkeillä on samanlaiset haitat, kuten ruuansulatuskanavan haitat, riski sydämen ja munuaisten toiminnalle tai allergiat. Tulehduskipulääkkeiden haitat tulevat esiin yleensä, jos käytetään suuria annoksia pitkään. Muut tekijät, kuten aiemmin sairastettu mahahaava altistavat myös vaurioille.

Haittoja voidaan hallita käyttämällä sopivaa annosta. Usein käytetään vain noin kymmenen päivän kuureja ja sitten pidetään tauko. Myös mahansuojalääkkeen käyttö on yleistä. Lääkäri yleensä arvioi, sopiiko tulehduskipulääke potilaalle ja miten riskit olisivat mahdollisimman pieniä. Hyöty lääkkeen käytöstä pitää aina olla selvästi parempi kuin mahdolliset haitat.

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU