‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  26.10.2021   |  PETTERI HENRIKSSON

Miten varmistun, että käytän inhalaattoria oikein?

Minulla on käytössä kaksi astmalääkettä, molemmat erilaisia inhalaattoreita. En ole saanut kunnollista opastusta kummankaan käyttöön, enkä tiedä käytänkö niitä oikein vai menevätkö lääkkeeni hukkaan. Miksi astmalääkkeet ovat niin vaikeita käyttää?

"Kiinnititte huomiota tärkeään asiaan! Olisi toki ihanteellista, jos kaikki lääkkeet olisivat kerran päivässä annosteltavia tabletteja, mutta tämä ei valitettavasti ole mahdollista.

Erityisesti astman hoitoon tarvitaan valmisteita, ­joiden avulla lääkeaineet saadaan annosteltua suoraan keuhkoputkiin. Siksi te astmaatikot useimmiten ette voi välttyä inhalaattoreiden käytöltä.

Inhalaattorien erilaisuus johtuu luonnollisesti eri lääke­tehtaiden tuotekehittelystä. Lähtökohtaisesti on hyvä asia, että valinnanvaraa löytyy, eikä astman hoito ole riippuvaista yhden inhalaattorin saatavuudesta.

Älkää arastelko ottaa apteekissa puheeksi lääkitykseenne liittyviä ongelmia. Lääkkeiden oikeaoppisen käytön neuvonta on apteekin ydintehtäviä. Vaikka neuvoja tarvitaan eniten uusia lääkehoitoja aloitettaessa, neuvomme mielellään myös pidempään käytössä olleiden lääkkeiden oikeaoppisessa käytössä.

Oikean inhalaattoritekniikan opastamisen ­ohella ­voimme myös selvittää, onko hoitonne mahdollista toteuttaa keskenään samanlaisilla inhalaattoreilla, ja ­tarvittaessa voimme ottaa yhteyttä lääkäriin lääkityksen tarkistamiseksi.

Tehtävämme on varmistaa, että asiakkaamme saavat lääkkeistään parhaan mahdollisen hyödyn. Kysykää aina, jos jokin asia askarruttaa!"

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU