‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  09.10.2019

Mitkä ovat Corsodylin käyttöohjeet?

Miten ja kuinka kauan pitää käyttää Corsodyl-suuhuuhdetta, kun suussa on sammas? Olen käyttänyt sitä nyt noin viikon. Minulla on krooninen astma.

Käyn läpi ensin hieman perustietoa. Suun sieni-infektion eli suusammaksen aiheuttaja on Candida albicans -hiivasieni, joka aiheuttaa limakalvojen polttelua, kipua ja arkuutta tai pahanhajuista hengitystä. Vaivalle altistaa myös tupakointi tai hammasproteesin käyttö.

Hyvä suuhygienia ennaltaehkäisee ongelmia. Hampaat ja kieli tulee puhdistaa säännöllisesti, ja ruokailun jälkeen suun voi huuhtoa vedellä. Glukokortikoideja sisältävät astmalääkkeet saattavat altistaa sammakselle varsinkin, jos suun huuhtelu hyvin jokaisen lääkkeen käyttökerran jälkeen on päässyt unohtumaan.

Klooriheksidiiniä sisältäviä antibakteerisia suuvesiä, kuten Corsodyliä, käytetään yleisimmin suu- ja hammastoimenpiteiden jälkeen antibioottikuuriin yhdistettynä, kun hampaiden puhdistus on vaikeaa tai suun bakteeritulehdusten yhteydessä. Sitä käytetään myös ientulehdusten tai proteesin aiheuttamien tulehdusten hoitoon kuurimaisesti.

Corsodyl on ehkä ymmärrettävä tukihoidoksi, joka tappaa sekä haitallisia että hyödyllisiä bakteereita. Suun oman suojaavan bakteerikannan tuhoutuminen altistaa myös sammakselle.

Kaikki lääkkeet, jotka auttavat nimenomaan sammakseen ovat reseptilääkkeitä. Suosittelen siis hammaslääkäriin tai lääkäriin menoa. Diagnoosin varmistaminen lääkärissä auttaisi oikean hoidon valinnassa. Diagnoosi varmistetaan tekemällä hiivasoluviljely sivelynäytteestä, joka otetaan limakalvolta vanupuikolla.

Corsodylin käytöstä voin kuitenkin antaa vielä yleisiä tietoja. Sen käyttöaika vaihtelee 1–3 viikkoon, ja hammaslääkärin annostusohjetta pitää noudattaa. Corsodyliä käytettäessä pitää muistaa, että natriumlauryylisulfaattia sisältävä vaahtoava hammastahna vie siltä tehon. Jos hampaat ja/tai kieli värjäytyvät hoidon aikana ru­sehtaviksi, voi olla huoletta, sillä väri lähtee pois hoidon loputtua.

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU