‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  13.03.2023   |  PETTERI HENRIKSSON

Näkeekö farmaseutti potilastietoni?

"Kanta-palvelussa on paljon tietoa minusta. Näkeekö farmaseutti apteekissa kaikki vanhatkin potilastietoni, kun tulen hakemaan reseptilääkettä apteekista?"

Reseptiä apteekissa toimittava farmaseutti ei näe Kanta-arkistoon tallennettuja potilastietoja, vaan ainoastaan Reseptikeskuksen tiedot. Reseptikeskuksesta löytyy tiedot lääkemääräyksistä ja niiden toimituksista.

Kanta-palvelun verkkosivuilta löytyy Reseptikeskuksen tietosuojaseloste, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti, mitä tietoja keskukseen tallennetaan ja kuinka kauan niitä säilytetään.

Apteekissa näkyvät myös lääkekorvauksiin liittyvät tietonne ja luonnollisesti se, oletteko antanut jollekulle sähköisen valtuuden asioida puolestanne.

Asioidessanne apteekissa toimitettavat reseptit noudetaan Reseptikeskuksesta apteekkijärjestelmään käsiteltäviksi, ja tämän käsittelyn jälkeen tiedot toimituksesta tallentuvat myös Reseptikeskukseen. Apteekilla on velvollisuus tallentaa myös itselleen tiedot reseptitoimituksista. Nämä tiedot muodostavat apteekin reseptirekisterin, jonka tietosuojaselosteen saa pyydettäessä apteekista.

Reseptiä toimittava farmaseutti kirjautuu Reseptikeskukseen terveydenhuollon ammattikortilla. Apteekin henkilökunta käsittelee asiakkaiden reseptitietoja vain siinä määrin kuin lääkkeiden toimittaminen ja muu asiointi, esimerkiksi reseptin uusimispyynnön lähettäminen vaatii. Kuten kaikissa terveydenhuollon toimipisteissä, myös apteekissa suoritetaan lokitietojen valvontaa.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU