‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.05.2018

Onko Dolania tai vastaavaa lääkettä saatavilla?

Sain Dolan-nimistä lääkettä muun muassa hermokipuihin. Sairastan Parkinsonin tautia, joka sanelee tarkasti, mitkä lääkkeet sopivat. Miksi Dolan lopetettiin?

Dolanin myynti on tosiaan lopetettu, mutta onneksi vastaavaa lääkettä on saatavilla.

Dolan sisälsi kahta eri lääkeainetta: lihaksia rentouttavaa orfenadriinia ja kipua lievittävää parasetamolia. Norgesic-niminen lääke sisältää 35 milligrammaa orfenadriinia ja 450 mg parasetamolia yhdessä tabletissa. Lääkettä käytetään samoihin vaivoihin kuin Dolaniakin, muun muassa akuutteihin lihaskouristuksiin sekä kroonisiin ja toistuviin tuskallisiin lihasvammoihin. Annostus on maksimissaan 1–2 tablettia 3 kertaa päivässä.

On hyvä, että tämä yhdistelmä tehoaa kipuihinne, koska joskus sopivan kipulääkkeenkin löytäminen on vaikeaa. Yleensä haittavaikutuksia ei esiinny käytettäessä suositeltuja annoksia. Mahdollisia haittoja ovat väsyneisyys, vireystilan heikkeneminen ja kaatumisriski etenkin iäkkäillä tai heikkokuntoisilla.

Orfenadriinin ja opioidien, esimerkiksi vahvojen kipulääkkeiden, samanaikainen käyttö voi lisätä keskushermostoa lamaavaa vaikutusta kuten hengityslamaa ja voimakasta väsymystä. Alkoholikaan ei sovi tämän lääkkeen kanssa.

Norgesic-hoidon aikana reaktiokyky voi olla alentunut. Tämä tulee ottaa huomioon tarkkuutta vaativissa tilanteissa, kuten autoa ajaessa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU