‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  12.07.2022   |  EIJA NOUSIAINEN

Onko juomalla väliä?

Onko merkitystä, ottaako lääkkeen kuuman vai kylmän veden kanssa? Täytyykö lääke ottaa aina veden kanssa vai käykö esimerkiksi mehu?

"Yleissuositus on, että lääkkeet otetaan vesilasillisen kanssa, koska suurin osa lääkkeistä liukenee hyvin veteen.

Vesi voi olla kylmää tai huoneenlämpöistä. Pääasia on, että sitä on runsaasti, jotta tabletit pääsevät liuettuaan imeytymään hyvin elimistöön. Runsaan veden nauttiminen lääkkeenoton yhteydessä pienentää myös riskiä ruoansulatuskanavan ärsytysoireille.

Flunssalääkejauheita liuotetaan myös kuuman veteen ja juodaan jauheen liuettua lämpimänä. Lämmin juoma tukee näin myös yleisesti flunssan hoitoa.

Ruoka-aineet ja juomat voivat vaikuttaa lääkkeiden tehoon. Tunnetuin lääkkeiden kanssa yhteisvaikutuksia aiheuttava juoma on greippimehu. Greippimehu sisältää yhdisteitä, jotka hidastavat lääkeaineiden hajoamista ja poistumista elimistöstä. Tällöin lääkeaineiden pitoisuudet elimistössä saattavat nousta vaarallisen korkeaksi. Erityisesti sydän- ja verenpainelääkkeissä, kolesterolilääkkeissä ja unilääkkeissä on sellaisia lääkeaineita, joiden kanssa greippimehu ei sovi. Verenpainelääkkeen vaikutuksen voimistuminen aiheuttaa tällöin esimerkiksi huimausta ja unilääkkeen vaikutuksen voimistuminen vastaavasti uneliaisuutta ja tokkuraisuutta pitkälle seuraavaan päivään.

Muiden kuin greippimehun yhteisvaikutuksista lääkeaineiden kanssa on suhteellisen vähän tietoa tai tutkimustulokset ovat ristiriitaisia.

Esimerkiksi karpalomehun vaikutukset ovat kokeellisissa olosuhteissa greippimehun kaltaiset, mutta käytännössä karpalomehu ei juurikaan näytä vaikuttavan lääkeaineiden tehoon. Myös greippimehua suositumpi appelsiinimehu voi estää lääkkeiden imeytymistä ohutsuolesta ja näin heikentää lääkkeen tehoa.

Myöskään maito ei sisältämänsä kalsiumin takia sovellu useiden lääkkeiden kyytipojaksi. Turvallisin juoma lääkkeiden kanssa on siis vesi.

Lääkkeen pakkausselosteeseen kannattaa aina tutustua, sillä tiedot merkittävistä yhteisvaikutuksista juomien ja ruoka-aineiden kanssa löytyvät sieltä. Kerromme niistä aina myös apteekissa lääkkeitä toimitettaessa. Jos oman lääkkeen yhteensopivuus ruoka-aineiden ja juomien kanssa mietityttää, kannattaa rohkeasti kysyä apua omasta apteekista."

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU