‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  05.08.2019

Onko lapselle sopivaa kalkkitablettia?

5-vuotias poikani ei sitten millään ota isoja kalkkitabletteja. Ei saa nielaistua. Eikä niitä pureskeltavia. Maut ovat lapselle outoja. Mitä teen? Allergian takia lääkärikin on sanonut, että pitäisi käyttää kalkkia. Jääräpäinen poika ei usko häntäkään.

Kalkki on tärkeä kivennäisaine kasvavalle luustolle. Saantisuositukset ovat reiluja 5-vuotiaallekin (noin 20 kiloiselle) 600 milligrammaa vuorokaudessa. Sen takia tabletit ovat aika suuria.

Hiljattain apteekin valikoimiin on tullut lapsille oma kalkkivalmiste Minisun LUUSTO. Pehmeät tabletit ovat norsunmuotoisia ja mansikanmakuisia. Ne sisältävät myös D-vitamiinia. Kahdesta tabletista saa päivän D-vitamiiniannoksen 10 mikrogrammaa ja lähes puolet päivän kalkkiannoksesta 250 milligrammaa.

Apteekeista löytyy myös lääkkeiden annosteluapu­välineitä, joilla voi puolittaa tai murskata tabletit. Jos murskatun kalkkitabletin sekoittaa paksuun kiisseliin, saa sen yleensä helposti nielaistua eikä tabletin makukaan haittaa.

Ehdotan, että menette apteekkiin, kerrotte ongelmanne ja pyydätte nähtäväksi erilaisia vaihtoehtoja. Uskon, että ongelma ratkeaa.

Maitoallerginen saa reilusti kalkkia myös muun muassa kirjolohesta, mantelista, soijasta, kananmunankeltuaisesta ja appelsiinista.

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU