‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  24.02.2017

Onko malarialääke tarpeen Myanmarissa ja Kambodžassa?

Olemme lähdössä Myanmariin ja Kambodžaan. Kysyisin malarialääkkeen tarpeesta. Kohteemme ovat Mandalay, Bagan ja Yangon Myanmarissa ja Siĕm Réab (Angkor), Tonle sap -järvi ja Phnom Penh Kambodžassa.

Malarian ehkäisy saattaa olla hengenpelastava varsinkin niillä alueilla, joilla esiintyy vaarallista Plasmodium falciparum -loisen aiheuttamaa malariaa. Koska moni tekee kaukomatkoja, on hyvä käydä läpi, mistä löytyy tietoa aiheesta. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta thl.fi löytyy Matkailijan terveysopas, joka sisältää muun muassa luettelon maista ja maakohtaisista sairauksia ehkäisevistä toimenpiteistä.

Esimerkiksi Myanmarissa tilanne on tällainen: Enimmäkseen pahanlaatuista P. falciparum -malariaa esiintyy lähes koko maassa alle 1 000 metrin korkeudessa maan syrjäisillä maaseutu- ja metsäalueilla sekä joillakin Rahkine Staten rannikkoalueilla. Tartuntavaara on vähäinen keskisillä tasankoalueilla ja kuivalla vyöhykkeellä. Kaupunkialueilla, kuten Yangonissa ja Mandalayssa, ei ole tartuntavaaraa. Malarian riski on pieni turistialueilla, esimerkiksi jokimatkoilla Irravady-joella. Muualla malariariski on merkittävä. Lääke-ehkäisyn lisäksi on tärkeää suojautua hyttysiltä myös mekaanisesti muun muassa vaatteilla, verkoilla ja hyönteiskarkotteilla.

Malariaohjeiden lisäksi oppaassa käsitellään muutkin sairastumisten ennaltaehkäisyssä huomioitavat asiat. Sivuille on koottu myös tiedot suositeltavista rokotteista. Usein maaseudulla tai viidakossa tarvitaan enemmän suojaa kuin kaupunkiolosuhteissa. Erityisesti kaukomatkailijoiden ja turistikohteiden ulkopuolella liikkuvien kannattaa yleensä käydä lääkärin vastaanotolla, jossa arvioidaan esimerkiksi rokotteiden ja lääkkeiden tarve.

Malarialääkkeitä olen käsitellyt tarkemmin tällä palstalla ihan hiljattain numerossa 3/2016. Vastaukseni löytyy myös lehden verkkosivuilta osoitteesta terveydeksi.fi > Apteekkari vastaa > Tarvitaanko malarialääkettä.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU