‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  12.07.2021   |  EIJA NOUSIAINEN

Onko suuvesien pitkäaikainen käyttö turvallista?

Jouduin käyttämään suuvesiä säännöllisesti, koska kärsin pahanhajuisesta hengityksestä ja toistuvista ientulehduksista.

"Suuvesien käyttö on turvallista, kun kiinnittää ­huomiota oikeanlaisen suuveden valintaan ja huomioi tietyissä käyttö­tarkoituksissa myös käyttöaikojen rajoitukset.

Pahanhajuisen hengityksen raikastaminen on yksi suuvesien yleisimmistä käyttöaiheista, ja markkinoilla on paljon erilaisia valmisteita tähän tarkoitukseen. Niiden tehokkuus ja ominaisuudet kuitenkin vaihtelevat.

Pahanhajuinen hengitys aiheutuu usein ­rikkiyhdisteistä, joita syntyy hampaisiin, ientaskuihin ja kielelle kertyneiden bakteerien aineenvaihdunnasta. Tehokkaimmat suuvedet neutraloivat rikkiyhdisteitä niin, että ne tehoavat pahanhajuiseen hengitykseen useiden tuntien ajan.

Useissa valmisteissa on mukana myös fluoridia suojaamaan hampaita reikiintymiseltä.

Jos suuvettä käyttää päivittäin, kannattaa välttää alkoholipitoisia valmisteita, jotka voivat kuivattaa suuta ja vaurioittaa limakalvoja. Ikääntyessä suun limakalvojen ohenemisen myötä alkoholin aiheuttama ärsytys limakalvoille voimistuu entisestään.

Myös pH-arvoltaan happamaksi säädettyjä suuvesiä kannattaa välttää, sillä usein käytettynä ne altistavat hampaiden kulumiselle ja kiillevaurioille.

Ien- ja suutulehduksiin käytettävät suuvedet sisältävät antibakteerisia aineita, tavallisimmin klooriheksidiiniä, joten ne on tarkoitettu vain tilapäiseen lyhytaikaiseen käyttöön. Haittana näissä valmisteissa on, että ne voivat heikentää suun normaaliin mikrobikasvustoon kuuluvia bakteereita. Ientulehduksessa suositellaan yleensä korkeintaan yhden kuukauden käyttöaikaa.

Mietoja pitoisuuksia klooriheksidiiniä sisältäviä suuvesiä voi kuitenkin käyttää myös pidempiä aikoja esimerkiksi hammasproteesien aiheuttamiin ienongelmiin. Antibakteerisia valmisteita käytetään tavallisimmin hammaslääkärin tai lääkärin ohjeistuksesta.
Pahanhajuiseen hengitykseen ja ientulehduksiin voi löytyä ratkaisu myös suuhygienian tehostamisesta. Hampaiden harjauksen lisäksi kannattaa muistaa myös hammasvälien päivittäinen puhdistaminen.

Kaikkien suuhygieniaan käytettävien tuotteiden valinnassa suosittelen kääntymään oman apteekin puoleen. Apteekissa osataan auttaa sopivien tuotteiden ­valinnassa, neuvoa niiden tarkoituksenmukaisessa käytössä sekä ohjata tarvittaessa lääkärille."

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU