‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  24.02.2017

Pilaantuvatko lääkkeet pakkasessa tai helteessä?

Useita lääkkeitä pitää säilyttää huoneenlämmössä. Miten nopeasti lääkkeet kärsivät pakkasessa tai helteessä? Mitä keinoja on estää liian kylmän ja liian kuuman haitallista vaikutusta lääkkeisiin? Minulla esimerkiksi on käsilaukussa aina joku särkylääke ja migreenilääke, joskus myös e-pillerit, jotka talvella ovat alttiita pakkaselle ja kesällä helteelle.

Eri lääkkeiden säilyvyydessä on eroja, jotka johtuvat lääke­aineiden erilaisista ominaisuuksista. Huoneenlämmössä säilyvä lääke ei ole niin arka lämpötilan vaihteluille kuin esimerkiksi kylmässä säilytettävä. Lääkepakkauksessa on tiedot lääkkeen säilytyksestä.

Lyhytaikainen kävely pakkasessa tabletit käsilaukussa ei todennäköisesti vaikuta kipulääke- tai ehkäisytabletteihin. Nestemäiset lääkkeet, myös kapselit, joissa on nestemäinen sisus, ovat ongelmallisempia, sillä jäätyminen kovassa pakkasessa helposti pilaa ne.

Kuumuus ja auringonpaiste ovat lääkkeiden säilymiselle pahempi uhka kuin kylmyys. Lämpötilan noustessa lääkeaineen hajoaminen kiihtyy ja silloin teho usein heikkenee.

Jos lääkkeet ovat koko ajan mukana, ne kannattaa pakata lämpötilavaihteluilta suojaavaan pakkaukseen. Apteekissa myynnissä olevassa APTEEKKI-sarjassa on erilaisia pakkauksia kylmässä säilytettäviä lääkkeitä, esimerkiksi insuliineja varten. Muitakin lämmönvaihteluilta suojaavia pakkauksia voi käyttää.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU