‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  13.10.2021   |  PETTERI HENRIKSSON

Saako nuori e-pillerit ilmaiseksi apteekista?

Olen kuullut puhuttavan ilmaisesta ehkäisystä nuorille. Voiko apteekista saada ehkäisypillereitä ilmaiseksi?

"Nuorten ehkäisyyn liittyvä neuvonta kuuluu kuntien tehtäviin, ja käytännössä se hoidetaan joko ehkäisyneuvoloissa tai koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa.

Valtion taholta on tosiaan suositeltu, että ­nuorilla ­olisi mahdollisuus maksuttomaan ehkäisyyn. Suositus ei ­kuitenkaan ole velvoite, vaan kunnat päättävät ­itsenäisesti, ­tarjoavatko ne nuorille maksuttoman ehkäisyn. Tästä johtuen mahdollisuus ilmaiseen ehkäisyyn on kiinni asuinpaikasta.

Huomioitavaa myös on, että maksuton ehkäisy voi ­tarkoittaa hyvinkin erilaisia asioita. Joissain kunnissa tarjotaan esimerkiksi vain ehkäisypillereitä tietyksi ajaksi ­maksutta, kun taas toisessa kunnassa kaikki ehkäisymenetelmät ovat ­maksuttomia, kunnes nuori täyttää 25 vuotta.

Jokaisen nuoren kannattaa selvittää oman kuntansa ­tilanne ja tarvittaessa hyödyntää tarjolla olevia palveluita.

Jos ehkäisyneuvonnassa todetaan tarve lääkkeelliselle, hormonaaliselle ehkäisylle, valmisteet saa aina kunnan palvelupisteestä, yleensä ehkäisyneuvolasta tai terveyskeskuksesta. Apteekista e-pillereitä tai esimerkiksi hormonirenkaita ei voi ilmaiseksi hakea. Tämä on valitettavaa, koska myös apteekista löytyisivät lääkeneuvontaan koulutetut asiantuntijat ja apteekki on helppo, matalan kynnyksen terveyspalvelu nuorillekin."

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU