‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.05.2018

Sopiiko Aspirin Marevanin kanssa?

Meillä on aina käytetty Aspirinia päänsärkyyn ja miksei muihinkin kipuihin. Sitten minulle määrättiin eteisvärinän takia Marevan-lääkettä, ja nyt tuntuu, että joka paikassa sanotaan, että ei Aspirinia Marevanin kanssa. Miksi? Entä Burana? Sekin auttaa.

Veren hyytyminen on monivaiheinen prosessi, johon voidaan vaikuttaa lääkkeillä hyytymisketjun eri vaiheissa. Varfariini vähentää hyytymistä yhdellä tavalla ja Aspirin eli asetyylisalisyylihappo toisella. Yhteisvaikutuksen takia verestä tulee liian juoksevaa ja siitä seuraa pahimmillaan hengenvaarallisia sisäisiä verenvuotoja esimerkiksi ruoansulatuskanavassa.

Joskus kuitenkin eteisvärinän hoidossa saatetaan käyttää pieniä asetyylisalisyylihappoannoksia Marevanin kanssa estämään hyytymiä, jotka sitten saattaisivat kulkeutua haitallisin seurauksin muualle elimistöön.

Buranan eli ibuprofeeniin ja varfariinin yhteiskäyttöön liittyy vastaava riski: ruoansulatuskanavan verenvuotojen mahdollisuus. Riski on 2–3-kertainen verrattuna pelkkään varfariiniin.

Tulehduskipulääkkeiden käyttöä tulisi yleisesti välttää varfariinipotilailla. INR-arvojen seuranta ei ole riittävä tapa arvioida vuotoriskiä, sillä tulehduskipulääkkeiden vaikutuksesta myös verihiutaleiden toiminta muuttuu.

Marevanin käyttäjän ainoat sopivat kipulääkkeet itsehoidossa ovat parasetamolia sisältävät lääkkeet. Kylmävoiteilla voi tarvittaessa tukea esimerkiksi polven nivelrikon hoitoa. Tulehduskipulääkettä sisältävät voiteetkaan eivät sovi, koska myös niiden käyttö sotkee INR-arvot.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU