‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  16.07.2021   |  EIJA NOUSIAINEN

Sopiiko probiootti diabeteslääkkeen kanssa?

Voiko maitohappobakteereja ja probiootteja sisältäviä ravintolisiä käyttää samanaikaisesti Metforem-tablettien kanssa? Mikä on maitohappoasidoosi?

"Metforem eli metformiini on aikuistyypin diabeetikon ensisijainen lääke. Maitohappobakteerien ja probioottien käytölle tämän lääkkeen kanssa ei yleensä ole estettä. Immuunipuutosta potevien on kuitenkin varmistettava hoidon sopivuus lääkäriltä, sillä valmisteet sisältävät eläviä mikrobeja.

Toisin kuin maitohappobakteereilla, probiooteilla on tutkitusti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Eniten näyttöä niillä on suoliston mikrobiston koostumuksen tasapainottamisessa ripulitautien yhteydessä ja ­antibioottikuurien haittavaikutusten estossa. Muiden lääkkeiden yleisten haittavaikutusten ehkäisemisessä probioottien tehosta ei ole vahvaa tieteellistä näyttöä.

Metformiinilla on valitettavasti varsinkin ­hoidon aloitusvaiheessa erilaisia ruoansulatuskanavaan ­kohdistuvia haittoja, jotka kuitenkin häviävät yleensä hoidon ­jatkuessa. Haittoja voi lieventää jakamalla päivittäisen lääkeannoksen kahteen tai kolmeen annostelukertaan sekä suurentamalla annosta hitaasti asteittain niin, että elimistölle annetaan aikaa tottua lääkkeeseen.

Asidoosi on tila, jossa elimistöön kertyy liikaa happamia aineenvaihduntatuotteita. Maitohappoasidoosi on yksi asidoosin muoto, joka johtuu maitohapon kertymisestä kudoksiin ja vereen. Metformiinin käyttöön liittyy harvinaisena haittavaikutuksena maitohappoasidoosia erityisesti silloin, kun munuaiset tai maksa eivät toimi normaalisti. Maitohappoasidoosille on myös muita altistavia riskitekijöitä, ja lääkäri arvioi ne aina diabeetikon lääkitystä suunniteltaessa.

Maitohappoasidoosi on vakava tila, ja metformiinilääkitystä käyttävien on syytä tunnistaa mahdolliset elimistön yleistilan heikkenemisen oireet. Maitohappoasidoosissa usein esiintyviä oireita ovat vatsakivut tai pahoinvointi, voimakas väsymys tai tajunnan heikentyminen sekä hengenahdistus. Välitön sairaalahoitoon hakeutuminen on tällöin tärkeää."

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu.

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU