‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  10.12.2021   |  EIJA NOUSIAINEN

Sovinko verenluovuttajaksi?

Olen kiinnostunut luovuttamaan verta. Mistä saan tietoa siitä, mitkä lääkkeet estävät verenluovutuksen?

"Hienoa, että verenluovutus kiinnostaa, uusia verenluovuttajia tarvitaan koko ajan lisää. Punaisen Ristin Veripalvelun sivuilla osoitteessa veripalvelu.fi on kattava ohjeistus kaikista verenluovutuksen kriteereistä.

Verenluovutuksen pitää olla luovuttajalle turvallista. ­Tästä syystä tietyt sairaudet, esimerkiksi epilepsia sekä monet sydän- ja verisuonisairaudet, estävät luovutuksen. Lisäksi on sairauksia, jotka eivät sinällään hyvässä hoitotasapainossa estä luovutusta, mutta niiden lääkehoito, esimerkiksi diabeteksen hoidossa käytettävä insuliini, voi olla luovutuksen esteenä.

Verenluovutusta suunnittelevan kannattaa ­tehdä Veripalvelun sivuilla pikatesti omasta ­soveltuvuudesta ­verenluovuttajaksi. Ennen jokaista verenluovutusta on ­täytettävä myös sivuilta löytyvä sähköinen terveyskysely.

Korona-aikaan verenluovutus on toiminut vain ajan varauk­sella. Verenluovutukseen liittyvistä asioista saa tietoa myös puhelimitse Veripalvelun maksuttomasta luovuttajainfosta arkisin kello 8–17 numerosta 0800 05801."

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU