‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  15.03.2019

Tarvitaanko seleeniä?

Imeytyykö seleeni hyvin? Mitä pitäisi ottaa huomioon seleenin saannin suhteen? Miten tarpeellinen ravintoaine se on?

Seleeniä on kaikkialla elimistössä, jossa se osallistuu useiden kymmenien erilaisten entsyymien ja muiden proteiinien toimintaan. Seleeni osallistuu myös elimistön puolustusreaktioihin ja toimii antioksidanttina. Seleeni on välttämätön hivenaine, jota pitää siis saada riittävästi, mutta ei liikaa. Pienet seleeniannokset ovat hyödyllisiä ja suuret haitallisia, jopa myrkyllisiä.

Seleenin puutos näyttäisi aiheuttavan sydänlihaksen rappeumaa. On myös viitteitä siitä, että liian vähäinen seleenin saanti lisäisi sydän- ja verisuonisairauksien sekä eräiden syöpätyyppien riskiä. Seleeninsaannin turvaamiseksi Suomessa on jo vuosien ajan lisätty seleeniä lannoitteisiin. Luomutuotteissa kuitenkin on hyvin vähän seleeniä, koska niiden viljelyssä ei käytetä seleeniä sisältäviä lannoitteita.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan päivittäinen seleenin saantisuositus on 60 μg/vrk miehille ja 50 μg/vrk naisille. Turvallisen saannin ylärajana pidetään 300 μg/vrk.

Monipuolisesta ruokavaliosta saa tarpeeksi seleeniä, ja suomalaisten seleenin saanti on keskimäärin riittävää. Seleenin tärkeimpiä lähteitä ovat liha, maitotuotteet ja täysjyvävilja. Yksi seleenilisää tarvitsevista erityisryhmistä ovatkin vegaanit.

Seleeniä sisältävien ravintolisien ja monivitamiinitablettien yhtäaikainen käyttö voi nostaa seleenin saannin liian korkeaksi, jos ravinnosta saa riittävästi seleeniä. Jatkuvan liiallisen seleenin saannin seurauksena on myrkytysoireita, kuten ihon ja kynsien muutoksia, hiusten lähtöä, valkosipulia muistuttava haju hengityksessä, hermostollisia oireita ja pahimmassa tapauksessa maksavaurio. Seleeni voi aiheuttaa akuutin myrkytyksen jo muutaman milligramman annoksena.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU