‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  23.02.2018

Tarvitseeko foolihappoa jo ennen raskautta?

Olen käyttänyt monta vuotta Yasmin-nimisiä ehkäisypillereitä. Nyt suunnittelemme mieheni kanssa perheenlisäystä ja muistelen kuulleeni jotain foolihapon käytöstä. Miten se liittyy raskauteen?

Foolihapon saannista pitäisi huolehtia jo raskautta suunniteltaessa. Foolihapon puute voi aiheuttaa harvinaisen sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön, joka on vaikea synnynnäinen epämuodostuma. Foolihappoa käyttämällä tätä voi helposti ehkäistä.

Raskaana olevien ja imettävien naisten foolihapon saantisuositus on 500 mikrogrammaa vuorokaudessa. Suomalaiset naiset saavat ruoasta keskimäärin puolet suosituksesta, minkä vuoksi raskautta suunnitteleville ja alkuraskauden aikana suositellaan päivittäin 400 mikrogramman foolihappolisää hermostoputken sulkeutumishäiriön ehkäisemiseksi. Ravinnossa hyviä foolihapon lähteitä ovat täysjyvävilja, tummanvihreät kasvikset, palkokasvit, marjat, hedelmät ja maitovalmisteet.

Yhdistelmäehkäisypillereitä (kuten Yasmin) käytettäessä elimistön B-vitamiinien tarve saattaa lisääntyä. Mitä pidempään pillereitä käyttää, sitä todennäköisempää on, että varsinkin foolihapon, B6-, B12- ja C-vitamiinien pitoisuudet elimistössä saattavat laskea. Terveellisen ravinnon lisäksi voi halutessaan hankkia apteekista eri B-vitamiineja sisältävän valmisteen tai monivitamiinitabletteja.

Terveydenhuollossa onkin ollut huolta siitä, miten tuleville äideille saataisiin viesti foolihapon tärkeydestä ajoissa. Alkion kannalta tärkein aika on neljä ensimmäistä viikkoa, joten ensimmäinen neuvolakäynti on liian myöhään.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU