‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  23.02.2018

Tiputetaanko silmätipat yhtä aikaa vai erikseen?

Olen juuri eläkkeelle jäänyt 66-vuotias mies. Silmälääkäri totesi, että minulla on silmänpainetauti, glaukooma. Sain hoidoksi kahdenlaisia silmätippoja Xalcom ja Azopt. Ymmärsin nyt viime apteekkikäynnillä, että näitä ei saisi tiputtaa yhtä aikaa. Mikä olisi sopiva väli? Kumpaa laitetaan ensin? Vai vaikuttaako tiputtamisjärjestys?

Silmätipat tiputetaan vuorotellen. Ensin tiputetaan kaikkein juoksevin ja vesimäisin tippa eli Xalcom ja pidetään vähintään kymmenen minuutin tauko. Tauon jälkeen tiputetaan maitomaisempi silmätippa Azopt.

Molemmat tipat tiputetaan samalla tavalla. Silmätipoista saa parhaan hyödyn, kun opettelee oikeaoppisen tiputtamisrutiinin.

Silmän alaluomi vedetään auki ja tippa tiputetaan alaluomitaskuun. Tämän jälkeen painetaan vaikka puhtaalla nenäliinalla kyynelkanava kiinni pariksi minuutiksi, ettei lääkettä pääse kyynelkanavan kautta nieluun.

Nielusta tipat voivat imeytyä elimistöön ja aiheuttaa haittoja, kuten suun kautta otetut lääkkeet, esimerkiksi alentamalla verenpainetta joskus liikaakin. Silmänpaineen korjaamiseen riittää se tippamäärä, joka jää silmän pinnalle. Jos silmätippa ei maistu nielussa, kyynelkanavan sulkeminen on onnistunut.

Kädet pestään ennen tiputtamista ja sen jälkeen. Jos käyttää kostutustippoja tai voidetta, ne laitetaan yleensä viimeiseksi, etteivät ne häiritse lääkeaineen vaikutusta.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU