‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  01.02.2021   |  EIJA NOUSIAINEN

Uskallanko käyttää kollageenijauhetta lääkkeeni kanssa?

Voinko aloittaa kollageenijauheen käytön, vaikka syönkin Xarelto 20 mg -verenohennuslääkettä ja Bisoprolol 5 mg -valmistetta?

Kollageenilla ja kyseisillä lääkkeillä ei ole tällä hetkellä tunnettuja yhteisvaikutuksia, joten periaatteessa valmisteiden yhteiskäytölle ei ole esteitä.

Huomioitavaa kuitenkin on, että Xarelto on melko uusi lääke, eivätkä kaikki sen yhteisvaikutukset ole välttämättä vielä tiedossa. Suosittelen varovaisuutta uusien verenohennuslääkkeiden ja ravintolisien yhteiskäytössä.

Bisoprolol-valmisteen osalta kysymyksestä ei käy ilmi, mihin sydän- ja verenkiertoelimistön sairauteen se on määrätty, mutta erityisesti verenpainelääkityksen kyseessä ollessa tulee kiinnittää huomiota myös kollageenivalmisteen muihin ainesosiin. Kannattaa valita mahdollisimman apu­aineeton tai ainakin suolaton valmiste, sillä kohonneen verenpaineen hoidossa suolan käyttöä tulisi vähentää.

Lisäksi kannattaa huomioida, että kollageenivalmisteiden ainesosat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita sekä mahasuolikanavan oireita.

Kollageeni on ihmisen ja muiden selkärankaisten eri sidekudostyyppien pääasiallinen rakenteellinen kompo­nentti. Kollageenivalmisteet ovat koostumukseltaan pitkälti normaalin ruokavalion mukana saatavia aminohappoja ja peptidejä.

Kollageenivalmisteiden käyttöaiheita ovat lähinnä nivelrikko ja nivelkivut, ikääntyvän ja kuivan ihon hoito sekä painehaavojen hoito. Valitettavasti kliinisissä tutkimuksissa näyttöön perustuvaa käyttösuositusta ei kuitenkaan voida ainakaan toistaiseksi perustella. 

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä.

Apteekki

APTEEKKIHAKU