‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  05.01.2022   |  EIJA NOUSIAINEN

Uskallanko ottaa omega-3-valmisteita?

Minulla on käytössä paljon lääkkeitä. Pohdin, voiko omega-3-kapseleita ottaa kaikkien lääkkeiden kanssa?

Omega-3-valmisteita voi käyttää suhteellisen turvallisesti lääkkeiden kanssa.

Vanhemman polven verenohennuslääkkeiden eli tavallisimmin varfariinin samanaikainen käyttö omega-3-valmisteiden kanssa voi lisätä verenvuotoriskiä. Yhteiskäytössä suositellaan seuraamaan normaalia tiheämmin veren INR-arvoa, joka kuvaa veren hyytymisajan pidentymistä normaaliarvosta. On siis erittäin tärkeää, että myös hoitava lääkäri tietää omega-3-valmisteen käytöstä.

Uudempien veren­ohennuslääkkeiden ja omega-3-valmisteiden yhteiskäytöstä ei ole toistaiseksi raportoitu verenvuotoriskin lisääntymistä. Nämä lääkkeet ovat kuitenkin melko uusia, eivätkä kaikki niiden yhteisvaikutukset ole välttämättä vielä tiedossa. Tämän vuoksi suosittelisin varovaisuutta myös uusien verenohennuslääkkeiden ja ravintolisien yhteiskäytössä.

Muita omega-3-valmisteiden kanssa yhteensopimattomia lääkkeitä on esimerkiksi elinsiirtojen yhteydessä käytettävä takrolimuusi. Tällaisten toimenpiteiden yhteydessä potilasta ohjeistetaan kuitenkin hyvin tarkasti eri lääkkeiden ja ravintolisien käytöstä vaaratilanteiden välttämiseksi.

Atooppiseen ihottumaan ulkoisesti käytettävien takrolimuusivoiteiden käytölle omega-3-valmisteiden kanssa ei ole estettä.

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 4/2021

Apteekki

APTEEKKIHAKU