‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.05.2018

Valvoako vai käyttää Tenoxia?

Olen käyttänyt Tenoxia monta vuotta säännöllisesti. Viikko sitten purkki loppui enkä ole hakenut uutta. Haluaisin olla ilman Tenoxia, kun pääsin jo eläkkeelle. Mielestäni en saa nukuttua, vaikka mieheni sanoo, että nukun. Kokeilin melatoniinia, se ei auta. Kumpi on vaarallisempaa: olla nukkumatta vai käyttää Tenoxia?

Tematsepaamia sisältävää Tenoxia on käytetty pitkään nukahtamislääkkeenä, tosin sen haitoista on tullut tutkimusnäyttöä.

Nukahtamislääkkeet auttavat saamaan unen päästä kiinni, mutta moni kuitenkin herää jo muutaman tunnin kuluttua. Hankalin haitta lienee lääkkeen riippuvuutta aiheuttava ominaisuus, minkä vuoksi sen käyttöä voi olla vaikea lopettaa. Se olisi kuitenkin suositeltavaa, koska varsinkin ikäihmisillä unilääkkeisiin liittyy huimausta ja sen seurauksena kaatumisia. Nykyisin Tenoxia suositellaan tilapäiseen, korkeintaan kahden viikon käyttöön.

Hienoa, että olette jo totutellut elämään ilman unilääkettä. Lääkkeen käytön loppuessa elimistö reagoi usein siten, että on tavallista pirteämpi olo, minkä vuoksi nukahtaminenkin on hankalaa. Ilta illalta tilanne kuitenkin helpottuu ja alatte nukkua paremmin. Jos herää yöllä, on tutkimusten mukaan valveilla paljon lyhyemmän ajan kuin luulee, ja nukahtaa taas uudestaan.

Tavallisesti pitkäaikainen unilääkitys lopetetaan yhteistyössä lääkärin kanssa siten, että annosta pienennetään asteittain. Viimeisen 1/4:n tai 1/8:n tabletin lopettaminen saattaa olla kaikkein vaikeinta. Lääkityksen purkaminen voi joskus kestää viikkoja tai kuukausia.

Kun pitää itsestään huolta, nukkuukin paremmin. Hyvää unta edistävät terveelliset elämäntavat ja säännölliset nukkuma-ajat.

Viileässä, pimeässä huoneessa nukkuu hyvin. Nopeasti imeytyvät hiilihydraatit väsyttävät ja esimerkiksi voileipä iltapalana voi auttaa nukahtamaan. Myös sopiva määrä liikuntaa nopeuttaa nukahtamista ja parantaa unen laatua.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU