‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  08.12.2017

Vastaako tulehduskipulääke antibioottia?

Minulla on varmaan keuhkoputkentulehdus. Mietin riittääkö tulehduskipulääke tappamaan bakteerit vai onko pakko mennä lääkäriin antibioottikuurin takia? Olo on kurja.

Nyt taitaa olla kyseessä kielestä johtuva väärinkäsitys. Suomeksi tulehdukseksi kutsutaan kahta eri tavalla syntyvää tulehdustilaa, joita esimerkiksi englannin kielessä kutsutaan eri termein: infection ja inflammation.

Bakteeri- tai virusperäisessä tulehduksessa (infection) kyse on tartunnasta, johon auttaa taudinaiheuttajasta riippuen joko antibiootit tai lepo. Toisenlainen tulehdusreaktio (inflammation) aiheutuu kehon vauriosta, esimerkiksi nilkan nyrjähdyksestä. Sen tunnusmerkkejä ovat kipu, turvotus, kuumotus ja punoitus. Tällaiseen tulehdusreaktioon auttavat tulehduskipulääkkeet.

Keuhkoputkitulehduksen aiheuttaa usein virus, ja se puhkeaa flunssan yhteydessä ja parantuu kotihoidolla. Keuhkoputkitulehduksessa pyritään ensisijaisesti lievittämään oireita esimerkiksi juomalla lämmintä juomaa.

Keuhkoputkitulehduksen oireiden taustalla saattaa olla keuhkokuume, joka on bakteerin aiheuttama tauti. Tällöin tarvitaan antibioottia.

Jos on vaikeuksia päätellä, mistä on kyse ja varsinkin, jos yleistila on huono, pitää mennä lääkäriin.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU