‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  31.08.2018

Voidaanko kalaöljyn käyttäjää leikata kirurgisesti?

Käytössäni on kalaöljyvalmiste, joka sisältää sekä omega-3- että omega-6-rasvahappoja. Jos joutuisin yllättäen kiireelliseen leikkaukseen, kuinka tulisi menetellä? Voisiko leikkauksen suorittaa heti?

Todennäköisesti kyllä, vaikka tilanteissa toimitaan aina potilas- ja tapauskohtaisesti. Kalaöljyvalmisteen käytöstä pitää aina kertoa lääkärille. Veren hyytymiseen voidaan tarvittaessa vaikuttaa monilla lääkkeillä tilanteen mukaan.

Jos noudattaa kalaöljypakkausten annostusohjeita, ei verenvuotoriskiä todennäköisesti ole. Monet ravintolisien päivittäiset annokset ovat verrattavissa kala-ateriaan.

Leikkausta edeltävää arviointia käsittelevässä Käypä hoito -suosituksessa otetaan kantaa myös kalaöljyjen käyttöön seuraavasti: Omega-3-rasvahappovalmisteita käytetään, koska niiden uskotaan vähentävän verihiutaleiden paakkuuntumisen estolla sydän- ja verenkiertoelimistön sairastavuutta. On esitetty, että ne voisivat lisätä vuototaipumusta, mutta asiaa ei ole voitu todeta leikkausten yhteydessä. Asiasta ei tarvitse olla huolissaan.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU