‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.01.2023   |  EIJA NOUSIAINEN

Voiko allergialääkkeitä ottaa ilman diagnoosia?

Voiko allergiaan tarkoitettuja itsehoitolääkkeitä käyttää pitkiä aikoja ilman vahvistettua allergiadiagnoosia? Itselläni ei ole todettu eläin- tai siitepölyallergiaa, mutta lääkkeet tuntuvat helpottavan elämää kissan kanssa. Käyttötaukojen aikana niiskutus ja muut oireet palaavat muutamassa päivässä.

Aikuinen voi kokeilla allergisiin oireisiin ensin apteekista ilman reseptiä saatavia valmisteita. Itsehoidossa käytettävät allergialääkkeet ovat turvallisia, kun noudattaa käyttöohjeita ja huomioi mahdolliset yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos itsehoitolääkkeet eivät säännöllisesti käytettynä helpota oloa riittävästi. Lasten kohdalla suositellaan aina diagnoosin varmistamista lääkärillä ennen lääkityksen aloittamista.

Itsehoidossa lääkityksen tulisi olla lyhytaikaista. Siitepölyn aiheuttamaan allergiaan tämä toimii hyvin, kun lääkettä tarvitaan yleensä vain siitepölykaudella.

Kysyjän tapauksessa allergiaoireet palaavat lääkkeen käyttötaukojen aikana, joten kyseessä voi hyvin olla myös eläinpölyallergia ja siten jatkuvampi lääkityksen tarve. Suosittelen tämän vuoksi allergiadiagnoosin varmistamista lääkärin vastaanotolla. Vahvistetun diagnoosin myötä lääkäri pystyy määräämään optimaalisimman hoidon. Reseptilääkkeet Kela-korvattuna tulevat myös asiakkaalle edullisemmaksi.

Kissan omistajan on myös hyvä tietää, että kissan aiheuttamaan eläinpölyallergiaan on olemassa myös pistossiedätyshoito. Tästäkin mahdollisuudesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU