‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  16.10.2019

Voiko B12-vitamiinia saada liikaa?

Voiko B12-vitamiinia syödä liikaa? Veriarvoissani B12-pitoisuus on todella korkea ja siksi lopetin B12-vitamiinia sisältävien monivitamiinien ottamisen. Olen vegaani ja käyttämäni kasvimaitotuotteet sisältävät myös kyseistä vitamiinia. En uskalla enää syödä vitamiinilisää. Käytän kuitenkin kalkkia, jodia ja D-vitamiinia purkista.

Ihmiselimistö ei pysty valmistamaan B12-vitamiinia eli syanokobalamiinia ja siksi ihmisen on saatava se ravinnosta. B12-vitamiinin paras lähde on eläinperäinen ravinto, muun muassa maksa ja maitotuotteet.

B12-vitamiinin saantisuositus on miehille ja naisille 2 mikrogrammaa vuorokaudessa. Raskauden ja imetyksen aikana saantisuositus on 2,6 mikrogrammaa vuorokaudessa. Suomalaiset saavat sitä yleensä riittävästi ravinnosta. B12-vitamiinia siedetään yleensä hyvin eikä yliannostusta tai sivuvaikutuksia ole kuvattu.

Vegaaneilla voi tulla helposti puutetta B12-vitamiinista, D-vitamiinista, jodista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja B2-vitamiinista. On hyvä kiinnittää huomiota myös seleenin, proteiinin ja välttämättömien rasvahappojen riittävään saantiin. Lisäravinteiden saantisuositukset tarkentuvat koko ajan.

Markkinoilla olevissa tableteissa B12-vitamiinia on selvästi saantisuositusta enemmän. Siksi on hyvä, että B12-vitamiinia mitataan laboratoriokokein muun muassa ikäihmisiltä, sillä iän myötä imeytyminen vaikeutuu.

B12-vitamiinin on imeytyäkseen liityttävä mahalaukun seinämän erittämään sisäiseen tekijään (intrinsic factor). Henkilöiltä, jotka kärsivät tietyistä vatsan alueen taudeista tai keliakiasta, voi puuttua sisäistä tekijää. He tarvitsevat ravintolisää tai B12-vitamiinia sisältävää lääkettä.

Muuttamat lääkkeet, kuten esimerkiksi ehkäisytabletit, pitkäaikainen mahahapon erityksen estäjien käyttö ja metformiini, saattavat lisätä B12-vitamiinin tarvetta.

B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa tietyn tyyppistä anemiaa ja hermoston oireita, kuten lihasheikkoutta tai tunnon ja muistin häiriöitä. Myös heisimatotautiin liittyy B12-vitamiinin puutos.

B12-vitamiini ja moni muukin B-vitamiini on tärkeä aivojen toiminnalle. Se tiedetään. Sen sijaan on vaikeampi sanoa varmasti, että käyttämällä B12-vitamiinilla voi ehkäistä jotain tiettyä sairautta, koska niin moni asia vaikuttaa. Lisää tutkimustietoa tarvitaan.

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU