‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  12.06.2019

Voiko jäätyneitä lääkkeitä käyttää?

Ostin paketin Paramax Rap 500 mg tabletteja ja Burana-Caps 400 mg kapseleita, ja unohdin avaamattomat paketit auton keskikonsoliin yöksi. Yöllä oli pakkasta 17 astetta. En osaa sanoa, miten alas lämpötila laski auton sisätilassa, todennäköisesti pakkasen puolelle. Voiko tableteista olla jotain haittaa, jos ne ovat olleet pakkasessa ja niitä käyttää? Punaiset Burana-Capsit eivät näytä ainakaan sakkaantuneen.

Lääkkeiden säilyvyyttä tutkitaan tarkasti ja säilyvyys­kokeiden perusteellä määritetään lääkkeen säilytyslämpötila. Määritetyssä lämpötilassa säilytetyistä lääkkeistä tiedetään varmasti, että ne vaikuttavat parhaalla mahdollisella tavalla.

Elämässä sattuu monenlaista ja lääkkeet unohtuvat pakkaseen, aurinkoon, saunaan tai jääkaappiin, vaikka niitä pitäisi säilyttää huoneenlämmössä. Lääkeaineet puolestaan ovat herkkiä lämpötilan muutoksille eikä voida varmasti tietää, mitä väärin säilytetylle lääkkeelle tapahtuu. Lääkeaine voi menettää tehoaan tai molekyyli voi muuttua haitallisemmaksi. Muutoksia ei välttämättä haista, maista eikä näe. En siis voi suositella käyttämään jäätyneitä lääkkeitä.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU