‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  01.03.2019

Voiko lääkkeiden yhteisvaikutus aiheuttaa huonon olon?

Yli 90-vuotias sukulaistäti vaikutti nääntyneeltä yhteisellä lounaalla. Setä kertoi, että täti on todella huonovointinen ja verenpaine heittelee ylös ja alas. Mieleemme tuli, voisiko huono olo johtua lääkkeiden yhteisvaikutuksesta? Täti käyttää seuraavia lääkkeitä: Ramipril 5 mg, Sepram 20 mg, Kardopal 100/25 mg, Primaspan 100 mg, Bisoprolol 2,5 mg, Melatoniini 3 mg, Mirtazapin 15 mg, Atorvastatin 10 mg, Amlodipin 5 mg, Rivastigmin 4,6 mg, Orloc 5 mg ja Movicol 13,8 mg tarvittaessa.

Tädillä näyttää olevan monta sairautta ja paljon lääkkeitä. Iäkkäällä ja monisairaalla olon huonontuminen voi johtua myös sairauksien etenemisestä. Saatatte kuitenkin olla oikeassa epäillessänne lääkkeitä, sillä tätinne lääkkeiden välillä on vakava yhteisvaikutus.

Sepram eli sitalopraami reagoi monen tädin lääkkeen kanssa ja saattaa aiheuttaa veren suolapitoisuuden laskua. Alhainen suolapitoisuus on tyypillistä iäkkäille sitalopraamin käyttäjille ja se oireilee huonona olona, kuten kuvailitte. Muut lääkkeiden yhteisvaikutukset saattavat myös väsyttää sekä aiheuttaa ummetusta ja muita mahaoireita.

Teidän täytyy pikaisesti ottaa yhteyttä tädin lääkäriin ja selvittää huonon olon syy. Aina, jos on noin huono olo, pitää sinnikkäästi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon saadakseen apua.

Jos huonon olon syyksi vahvistuu sitalopraami, lääke tulee lopettaa vähitellen tai vaihtaa se johonkin toiseen. Ehkä muitakin muutoksia tarvitaan. Muutoksia lääkitykseen ei kuitenkaan koskaan saa tehdä omin päin vaan aina yhteistyössä lääkärin kanssa.

Apteekeissa tehdään lääkityksen tarkistuksia, joissa muun muassa seulotaan lääkkeiden yhteisvaikutukset. Tarkistuksia tehdään yhteistyössä lääkärin kanssa tai niistä saa taustatietoa lääkärikäynnille.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU