Tärkeä tiedote   |  24.03.2020  Yli 70-vuotiaiden tulee välttää apteekkiasiointia

‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.05.2018

Voiko Motifene-depotkapselin avata?

Voiko Motifene-depotkapselin avata ja sekoittaa veteen? Aiheuttaa sellaisenaan närästystä. Onko muita haittoja?

Motifene Dual -depotkapselit sisältävät vaikuttavana aineena 75 mg natriumdiklofenaakkia, joka on tulehduskipulääke. Kolmasosa siitä on mahahapon kestävässä muodossa ja kaksi kolmasosaa hitaasti vapautuvassa muodossa. Näillä erikoisrakenteisilla rakeilla saadaan sekä nopea- että pitkäkestoinen kipua lieventävä vaikutus.

Liivatekapseli liukenee noin 10 minuutissa mahalaukussa, josta lääke siirtyy ohutsuoleen, jossa mahahappoa kestävät rakeet liukenevat ja imeytyvät. Pitkävaikutteisista rakeista lääkeaine vapautuu hitaammin ja imeytyy elimistöön pidemmän ajan kuluessa.

Depotkapselit niellään runsaan nestemäärän kera eikä niitä saa pureskella. Kun halutaan nopeaa vaikutusta, depotkapselit kannattaa ottaa ennen ateriaa. Aterian jälkeen otettuna vaikuttavan aineen imeytyminen kapseleista saattaa hidastua.

Diklofenaakilla on muiden tulehduskipulääkkeiden tapaan haittoja varsinkin, jos lääkettä käytetään pitkään ja annos on suuri. Närästys on yleinen tulehduskipulääkkeiden haitta, koska ne ohentavat ruoansulatuskanavaa suojaavaa limaa.

Kapselin avaaminen tai kokonaisena ottaminen ei vaikuta närästykseen.

Lääkkeen haittavaikutuksia voidaan vähentää käyttämällä pienintä tehokasta annosta mahdollisimman lyhyen aikaa. Närästystä voidaan helpottaa vaihtamalla lääke esimerkiksi parasetamoliin tai käyttämällä mahahapon eritystä vähentävää vatsansuojalääkettä tulehduskipulääkkeen rinnalla.

Muita mahdollisia haittavaikutuksia voivat olla esimerkiksi munuaisiin ja sydämeen kohdistuvat haitat tai päänsärky. Näitä haittavaikutuksia ei yleensä ilmene lyhytaikaisessa käytössä. Tulehduskipulääkkeistä voi saada myös päänsärkyä.

Muut sairaudet, kuten ruuansulatuskanavan sairaudet, voivat estää tulehduskipulääkkeiden käytön. Myös yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa tulee huomioida. Veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet tai toiset tulehduskipulääkkeet eivät pääsääntöisesti sovi yhteen diklofenaakin kanssa.

Lääkettä ei myöskään suositella käytettäväksi raskauden ja imetyksen aikana.

Yksilöllistä riskiä haittavaikutuksille täytyy aina tarkemmin miettiä lääkkeen valintatilanteessa joko lääkärin vastaanotolla tai apteekissa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU