‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  16.12.2021   |  EIJA NOUSIAINEN

Voiko viikon D-vitamiinit ottaa kerralla?

Tuttavani ottaa koko viikon D-vitamiinit kerralla, itse otan määrätyn annoksen joka päivä. Kumpi on parempi tapa? Onko väliä, ottaako D-vitamiinin ruoan kanssa vai tyhjään mahaan?

"Yleisesti ottaen niin D-vitamiinin kuin muidenkin ravintolisien annostelussa suositeltavin tapa on ottaa annos päivittäin. Tällöin D-vitamiinipitoisuus pysyy elimistössä tasaisena eikä vaaraa yliannostukselle synny niin helposti. Erityisesti lapsille sekä raskaana oleville ja imettäville D-vitamiinin annostelu päivittäin on turvallisin tapa.

Terve aikuinen voi kuitenkin harkita rasvaliukoisen ja elimistöön varastoituvan D-vitamiinin ottoa suurempana viikko­annoksena. Tutkimukset ovat osoittaneet, että elimistön D-vitamiinitaso asettuu samalle tasolle riippumatta ­siitä, annostellaanko D-vitamiini päivittäin vai kerran viikossa. Eurooppalainen suositus turvallisen päiväannoksen ylärajaksi aikuisilla on 100 mikrogrammaa.

Jos D-vitamiinia syö vain kerran viikossa, kerta-annos voi olla suurempikin, kunhan huolehtii siitä, että viikoittainen kokonaissaanti säilyy samana. Jos päivittäinen D-vitamiini­annos on esimerkiksi 20 mikrogrammaa, voi D-vitamiinia syödä vaihtoehtoisesti vain kerran viikossa yhteensä 140 mikrogrammaa (7 x 20 mikrogrammaa). Tällöin on kuitenkin tärkeä pitää huolta siitä, että viikkoannoksen ottaa tasaisesti viikon välein, jolloin liika-annostelun vaaraa ei synny.

Rasvaliukoisena vitamiinina D-vitamiini imeytyy ­paremmin rasvan kanssa. Tämän vuoksi D-vitamiinitabletit kannattaa ottaa ruoan kanssa ja vieläpä päivän suurimman aterian yhtey­dessä, jossa yleensä rasvaa on mukana. D-vitamiinia on saatavana myös öljypohjaisissa kapseleissa. Tällöin vitamiinin voi ottaa myös tyhjään vatsaan, sillä kapseleiden sisältämä öljy edesauttaa D-vitamiinin imeytymistä."

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU