‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  11.11.2019

Voinko kokeilla verenpainelääkkeiden pois jättämistä?

Olin viikon mökillä yksin ja ajattelin, että nyt kyllä testaan pysyykö verenpaine alhaalla ilman lääkkeitä. No, ei pysynyt. Vaimo suuttui. Jatkoin sitten lääkkeiden käyttöä. Oliko tämä kokeilu kuitenkaan väärin?

Vaimonne huoli on aiheellinen. Verenpainelääkkeitä pitää käyttää säännöllisesti. Lääkkeiden vähentämisestä, tauottamisesta ja lopettamisesta tulisi aina keskustella lääkärin kanssa. Useimmiten käyttöä pitää jatkaa. Verenpaineen kohoaminen liian korkeaksi voi altistaa esimerkiksi aivoinfarktille tai keuhkoveritulpalle. Lääkehoidon lopettamista omaehtoisesti varsinkaan yksin mökillä ei kannata kokeilla, koska yllättävissä tilanteissa avun saaminen saattaa kestää. Tabletin tai kahden ottaminen päivässä voi parhaimmillaan pelastaa hengen.

Laajemmin ajatellen noin puolet puolesta miljoonasta verenpainepotilaasta jättää lääkkeitään käyttämättä. Taustalla saattaa vaikuttaa muun muassa negatiivinen suhtautuminen lääkkeisiin tai pelko niiden haittavaikutuksista.

Aika usein, kun asioista jutellaan tarkemmin, ongelmakohdat selviävät ja niihin myös löytyy ratkaisu. Voitte keskustella verenpainelääkityksestänne ja sen tavoitteista lääkärin kanssa tai seuraavan apteekkikäynnin yhteydessä. Tällöin voitte yhdessä pohtia lääkityksen seurannan kuntoon ja vähentää mahdollisuutta sydän­tapahtumille.

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU