‹ Takaisin

  |  13.01.2016

Aivan #sama hinta

Lääkkeiden hinnat ovat samat kaikkialla suomessa. Meistä se on reilua.

Otsikon lause on lainattu Lidlin tuoreesta mainoskampanjasta. Heillä tuotteiden hinnat ovat samat kaikkialla Hangosta Sodankylään. Lidlissä pidetään reiluna sitä, että myös syrjäisemmillä seuduilla ostokset saa samaan hintaan kuin vaikkapa täällä ruuhka-Suomessa.

Apteekeissa lääkkeiden vähittäishinnat ovat niin ikään samat kaikkialla. Viime vuonna ehdotettiin, että apteekit voisivat kilpailla lääkkeiden hinnoilla, myös reseptilääkkeiden. Minusta tuntuu hurjalta ajatus siitä, että sairaat ihmiset joutuisivat vertailemaan lääkkeiden hintoja, jotta eivät vahingossa maksa liikaa. Myös sairausvakuutusjärjestelmä lääkekorvauksineen menisi tällaisen mullistuksen myötä remonttiin.

Lääke pitää aina käyttää vain tarpeeseen. Tarjoukset voisivat johtaa täysin päinvastaiseen käyttäytymiseen. Tavallisia lääkkeitä hamstrattaisiin kotiin kun kerran tarjouksesta sai halvalla.

Suomessa lääkkeiden hintakilpailu toimii siten, että reseptilääkkeille määritellään enimmäishinta, jolla lääke on sairausvakuutuksesta korvattava. Lääkeyritys saa myydä lääkettään apteekeille halvemmallakin, mutta hinta on sama kaikille apteekeille ja siten myös apteekin asiakkaille.

Viitehintajärjestelmä tukee hintakilpailua. Kussakin lääkeryhmässä lääkekorvauksen saa vain ryhmän edullisimmista lääkkeistä ja niistä vain vähän hinnaltaan poikkeavista valmisteista. Apteekissa asiakkaalle kerrotaan aina edullisimmista vaihtoehdoista.

Reseptilääkkeiden välinen hintakilpailu on tuonut jo miljardiluokan säästön suomalaisille. Myös Suomen Pankin tuoreen katsauksen mukaan lääkehinnat ovat Suomessa viime vuosina halventuneet tuntuvasti muihin euromaihin verrattuna.

Muut kuin Kela-korvattavat lääkkeet lääkeyritykset hinnoittelevat itse. Hintakilpailu tapahtuu toisiaan vastaavien valmisteiden kesken. Näin esimerkiksi tavalliset itsehoidon kipulääkkeet ovat meillä varsin edullisia ja jokaisessa apteekissa on aivan sama hinta jokaiselle asiakkaalle. Meistä se on reilua.

Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto