‹ Takaisin

Lemmikit  |  24.09.2014

Anna koiralle huoleton kesä

Punkit, loiset, käärmeet sekä kaikenlaiset naarmut ja haaverit kuuluvat kesään. Lemmikin omistaja voi onneksi varautua niihin.

Loishäätö jouluna ja juhannuksena

Loishäätö kannattaa tehdä kissoille ja koirille vähintään kaksi kertaa vuodessa. Sen voi ottaa tavaksi aina esimerkiksi jouluna ja juhannuksena. Raakaa kalaa syövät ja metsästävät lemmikit tarvitsevat loishäädön jopa neljä kertaa vuodessa.

Farmaseutti Vilma Jylkkä Jämsän apteekista suosittelee sisäkissalle ja pääasiassa kytkettynä liikkuvalle koiralle kapeakirjoista matolääkettä. Sen sijaan ulkokissoille ja metsästäville koirille kannattaa antaa laajakirjoista matolääkettä, joka tehoaa heisimatoon, suolinkaiseen ja ekinokokkiin.

Jos lemmikki voi pahoin autossa

Kesällä reissataan paljon, ja usein lemmikit otetaan reissuun mukaan. Jos kissa tai koira voi pahoin autossa, feromonisuihkeet tai erityiset rehuvalmisteet saattavat tyynnyttää ja rauhoittaa lemmikkiä. Eläinlääkäriltä voi myös saada reseptin lemmikin pahoinvointiin.

Jos lemmikki ripuloi ja oksentelee, on tärkeä huolehtia sen nestetasapainosta. Apteekeissa myydään suolistoa rauhoittavia lääkevalmisteita, kuten juomia nestetasapainon palauttamiseen ja ravintolisiä, jotka sitovat haitallisia bakteereita. Myös lemmikille tarkoitetut maitohappobakteerit saattavat auttaa ripulointiin ja oksenteluun.

Kuuma kesä ei ole lemmikille nautinto

Kuumuus voi olla lemmikille jopa vaarallista, sillä koira hikoilee ainoastaan kielensä avulla. Vaikka kissa hakeutuu koiraa herkemmin lämpöön, kuumuus ei ole sillekään hyväksi.

On hyvä huolehtia, että lemmikki saa olla varjossa ja sille on raikasta vettä tarjolla koko ajan. Jos koira juoksee pitkiä lenkkejä, sille voi varata mukaan veden lisäksi nestetasapainoa korvaavaa juomaa.

Lemmikkiä ei saa koskaan jättää autoon edes pikaisen kauppareissun ajaksi. Viileälläkin säällä aurinko voi paahtaa auton lyhyessä ajassa todella kuumaksi, vaikka ikkunat olisivat raollaan.

Punkit heräävät keväällä

Punkit alkavat olla lemmikkien riesana heti, kun vuorokauden lämpötila pysyttelee +5 celsiusasteessa. Usein jo pääsiäisen aikaan kannattaa aloittaa kissan ja koiran punkkilääkitys.

Apteekeissa myytävät paikallisvaleluliuokset tehoavat punkkien lisäksi myös hyttysiin, kirppuihin ja täihin. Liuosta valellaan lemmikin iholle, josta se imeytyy rasvakerrokseen ja sieltä loisiin.

Liuoskäsittely uusitaan noin neljän viikon välein. Jos koira ui paljon, käsittely täytyy tehdä useammin.

Koirille tarkoitettu punkkipanta suojaa punkeilta jopa puolen vuoden ajan. Panta on muistettava ottaa kaulasta pois uidessa, sillä siitä irtoaa myrkyllisiä aineita vesien pieneliöille. Jylkkä ei suosittele punkkipantaa, jos perheessä on taaperoikäisiä. He saattavat kosketella pantaa ja pistää sormen suuhunsa.

Tikku tassussa, purema jalassa

Pienet naarmut ja haavat kuuluvat kesään, ja ne voi puhdistaa desinfioivalla haavanpuhdistusaineella. Periaatteessa sama aine käy ihmiselle ja lemmikille. Syvien ja isojen haavojen hoito kuuluu aina eläinlääkärille.

Kyyn purema on vaarallinen lemmikille. Lääkekaappi täydennetään kesällä kyypakkauksella, jota voidaan käyttää ampiaisen pistoon. Kyyn puremaan kortisonia ei koiralle saa antaa, sillä se voi vaikeuttaa jatkohoitoa.

Jos kyy on päässyt puraisemaan eläintä, se on pidettävä mahdollisimman liikkumattomana. On syytä soittaa heti eläinlääkärille, joka antaa puhelimessa tarkat hoito-ohjeet. Lomapaikan päivystävä eläinlääkäri kannattaa selvittää aina etukäteen ja numero tallentaa matkapuhelimeen.

Koira rapsuttaa ja ravistelee

Hot spot on siihen taipuvaisille koirille kesäinen riesa. Se on punoittava ja kostea bakteeritulehdus iholla, erityisesti taivealueissa, vatsassa ja alueilla, jotka eivät uinnin jälkeen kuivu helposti.

On tärkeää kuivata koira hyvin pyyhkeellä ja vaikka hiustenkuivaajalla. Punoittavalle alueelle voi laittaa haavasuihketta ja -voidetta. Jos koira on kuumeinen tai tulehdus märkii, se on vietävä eläinlääkärille.

Uivien koirien korvat on hyvä kuivata ja välillä puhdistaa siihen tarkoitetulla korvanpuhdistusaineella. Jos koira kulkee rinkiä pää kallellaan ja ravistelee, se kannattaa viedä eläinlääkärille.

Teksti Jaana Kalliokoski
Asiantuntijana farmaseutti ja eläintenhoitaja Vilma Jylkkä, Jämsän apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 2/2014