‹ Takaisin

  |  26.04.2017

Apteekki auttaa lääkkeen saatavuushäiriön sattuessa

Asiakas ei jää pulaan, vaikka tuttu lääke yllättäen loppuisikin.

Suomessa lääkkeiden saatavuus on erinomaisella tasolla. Suomalaiset saavat tarvitsemansa reseptilääkkeet pääsääntöisesti heti apteekista mukaan. Näinhän sen pitää ollakin – akuutit lääkekuurit tulee yleensä aloittaa mahdollisimman pikaisesti ja jatkuvaan lääkitykseen ei saisi tulla taukoja.

Joskus voi tulla eteen tilanne, että tuttua reseptilääkettä ei löydykään apteekin hyllyltä. Saatavuushäiriön sattuessa lääke on loppu kaikkialta Suomessa – apteekki ei saa sitä tilaamalla tukkuliikkeestä ja toisesta apteekista kyseleminenkään ei auta. Tarkkaa tietoa siitä, milloin lääke on taas saatavilla, ei välttämättä ole.

Lääkepuutteen taustalla olevat syyt ovat moninaisia: esimerkiksi luonnonkatastrofin aiheuttamat ongelmat lääketehtaalla, viranomaisen havaitsemat puutteet lääketuotannon laadussa tai lääkeyrityksen päätös lopettaa lääkkeen myyminen Suomessa.

Tarpeellisen lääkkeen loppuminen aiheuttaa asiakkaassa huolta omasta terveydestä ja usein myös ylimääräistä vaivaa. Apteekissa ei asiakasta jätetä kuitenkaan pulaan.

Monille lääkkeille löytyy vaihtokelpoisia rinnakkaisvalmisteita, jolloin apteekissa voidaan toimittaa korvaava valmiste. Jos lääkkeelle ei löydy vaihtokelpoista rinnakkaisvalmistetta, otetaan apteekista yhteyttä lääkkeen määränneeseen lääkäriin. Monesti puhelinsoitto lääkärille ratkaisee pulman – esimerkiksi antibiootti vaihdetaan toiseen valmisteeseen, jossa on eri lääkeaine mutta vastaava teho.

Harmillisimpia ovat tilanteet, jossa saatavuushäiriö pitkittyy ja vastaavantyyppiset korvaavat valmisteetkin loppuvat. Näin kävi hiljattain estrogeenia sisältävien vaihdevuosioireisiin käytettävien geelien kanssa, joiden puutteessa asiakkaat joutuivat vaihtamaan lääkemuotoa. Geelimuotoinen lääke korvatiin useimmiten estrogeenilaastareilla tai –tableteilla.

Jos vastaavia korvaavia valmisteita ei ole saatavilla ja lääke joudutaan vaihtamaan kokonaan toiseen, on usein parasta, että asiakas ottaa itse yhteyttä hoitavaan lääkäriin keskustellakseen valmisteen valinnasta. Lääkkeen vaihtoa täytyy usein seurata joko lääkärin vastaanotolla tai laboratoriokokein.

Lääkkeen saatavuushäiriöt ovat yleensä tilapäisiä ja ennen pitkää tuttu lääke palaa apteekin valikoimiin. Siihen voi luottaa, että apteekin ammattilaiset ja lääkärit tekevät parhaansa löytääkseen parhaan mahdollisen korvaavan hoidon saatavuushäiriön ajaksi.

Elina Aaltonen
Proviisori, Terveydeksi!-lehden päätoimittaja

Blogissa on käytetty lähteenä Fimean kirjoitusta Lääkkeiden saatavuus Suomessa. Fimea julkaisee sivuillaan myös lääkeyritysten tiedotteita lääkkeiden saatavushäiriöistä.