Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  26.06.2015

Ei haittaa – vai haittaako?

Jos epäilet, että lääke aiheuttaa sinulle haittavaikutuksia, ota asia apteekissa puheeksi. Asia ratkeaa usein puhumalla lääkehoidon ammattilaisen kanssa.

Kun uusi lääke on tulossa markkinoille, arvioidaan, ovatko sillä saavutettavat hyödyt suuremmat kuin lääkkeen mahdollisesti aiheuttamat haitat. Yleensä lääke ei vaikuta elimistössä ainoastaan siellä, missä sen pitäisi, vaan lisäksi vaikutuksia saattaa tulla muuallekin. Näitä ei-toivottuja lääkkeen vaikutuksia, kutsutaan haittavaikutuksiksi. Ennen puhuttiin myös sivuvaikutuksista.

Usein haitat ovat siedettäviä, kun tietää, että samalla jokin hankalampi ongelma hoituu tai pysyy kurissa. Esimerkiksi rokotteen haittana saattaa olla pistoskohdan arkuus ja punoitus muutaman päivän rokottamisen jälkeen. Antibiootit saattavat joskus sekoittaa vatsan. Itse olen sietänyt nämä vaivat helpostikin, kun olen tiennyt rokotteen suojaavan vakavalta sairaudelta tai antibiootin hoitavan hankalan tulehduksen.

Mutta joskus haitta voi altistaa myös uusille ongelmille. Esimerkiksi suun kuivuus voi johtua itse sairaudesta, mutta tavallisemmin kuitenkin lääkkeistä. Erityisesti ikääntyneemmillä, useita lääkkeitä käyttävillä, ongelma voi korostua.

Kuivuus suussa on ongelmallinen, koska syljellä on niin tärkeä merkitys suun hyvinvoinnille. Kuivuus altistaa hampaiden reikiintymiselle ja suun limakalvojen ongelmille. Puhuminen ja nieleminenkin voivat hankaloitua, kun kuivat limakalvot tarttuvat yhteen. Jos ongelmia aiheuttavia lääkkeitä ei voida vaihtaa, pyritään ongelmaa ratkomaan muilla keinoin. Esimerkiksi kuivan suun hoito aloitetaan juomalla riittävästi vettä. Lisäksi apuna voi käyttää suuta kostuttavia valmisteita.

Lääkkeitä ei pidä käyttää turhaan. Lääkärin aloittama lääkehoito on aina tarkkaan harkittu ratkaisu. Vakavimpia haittoja aiheuttavia lääkehoitoja lääkäri seuraakin tarkasti ja tarvittaessa apuna käytetään laboratoriokokeita.

Annoskin vaikuttaa hyötyjen ja haittojen väliseen tasapainoon. Itsehoitolääkkeiden käytössä vastuu oikeasta annostuksesta on henkilöllä itsellään. Liian isot annokset voivat myös itsehoitolääkkeillä altistaa vakaviin haittoihin.

Ongelmat selviävät yleensä puhumalla. Niin myös silloin, kun jokin asia mietityttää omassa lääkehoidossa. Asia kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi oman lääkärin kanssa tai apteekissa.

Katariina Kalsta
Proviisori, Suomen Apteekkariliitto