Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  25.04.2016

Hei, mummo, apteekki palvelee nyt diginä!

Apteekki on siirtynyt kaupunkiin.

Pienen maaseutuapteekin ovella komeilee kyltti:

Apteekki on siirtynyt Kaupunkiin.
Palvelemme uudessa osoitteessa
ma-la klo 9-21 ja su klo 10-18.
Tervetuloa!

Kuluttajaliitto kannattaa apteekkisääntelyn purkamista ja itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista päivittäistavarakauppaan. Tämän seurauksena moni pieni apteekki siirtyisi kasvukeskukseen tai sulkisi ovensa. Kuluttajaliiton mukaan haja-asutusalueilla farmaseuttisesta osaamisesta ja lääkehuollosta on kuitenkin huolehdittava uusin keinoin hyödyntämällä muun muassa uusia teknisiä ratkaisuja ja kumppanuutta Postin kanssa.

Tulossa on, toimitusaika 2 vrk!

Lääke ei ole mikä tahansa postimyyntiin sopiva tavara, jota voi helposti lähetellä ympäri Suomea pakkasella ja helteellä. Lääke on monelle elintärkeä asia, eikä ole yhdentekevää, miten se toimitetaan perille. Osa näistä elintärkeistä lääkkeistä vaatii katkeamattoman kylmäsäilytyksen, jotta teho säilyy. Joskus lääke on saatava saman tien.

Lääke on siis saatava läheltä.

Tärkeä lähipalvelu

Haja-asutusalueita ja pieniä maaseutuapteekkeja löytyy tässä harvaan asutussa maassa myös ruuhka-suomesta. Ei tarvitse matkustaa pääkaupungin sykkeestä edes itärajalle, saati pohjoiseen. Tosiasiassa ei tarvitse matkustaa Helsingistä sataakaan kilometriä, kun vastaan tulevat ensimmäiset muutaman tuhannen asukkaan kylät ja pienet apteekit. Näissä kylissä asuu paljon ikääntyvää väestöämme.

Suomessa on tällä hetkellä maankattava apteekkiverkosto. Apteekkeja on myös sellaisilla paikkakunnilla, jonne ei ole enää aikoihin saatu omaa lääkäriä.

Apteekki onkin suomalaisille tärkeä, perusturvaa tuova lähipalvelu. Näin sanoi hiljattain teettämässämme selvityksessä 76 % suomalaisista*). Apteekki on myös käytetyin terveyspalvelumme: asiakaskäyntejä on jopa 60 miljoonaa vuodessa eli enemmän kuin missään muualla terveydenhuollossa.

Paljon lääkkeitä käyttävät tarvitsevat apteekin apua monta kertaa kuukaudessa. On siis tärkeää, että apteekkipalvelut löytyvät läheltä.

Ai diginä? No, toki!

Meillä on tässä maassa ikääntyneitä, joilla ei ole edes pankkikorttia. Miten ihmeessä nämä apteekkien vakioasiakkaat, kylän mummot ja papat, monisairaat vanhukset, hankkisivat jatkossa lääkkeensä, jos olisivat digipalveluiden varassa?

Digitalisaatio on hieno mahdollisuus, jota varmasti hyödynnetään vielä nykyistäkin enemmän myös apteekeissa. Mutta on aika kylmäävä ajatus, että haja-asutusalueiden vanhusten lääkehuolto olisi vain digin ja Postin varassa.

Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto

*) 1000 suomalaista, IRO Research