‹ Takaisin

Blogi  |  04.07.2023   |  MAIJA KAJANTO

Hyvää suorituskesää kaikille!

Ystävät, lukijat – älkää menkö tähän ansaan: Kauniilla kesäilmalla ja rentoutumisella ei ole keskenään mitään tekemistä...

”Ihanaa, hellepäivä ja voi rentoutua!”

Olen pari kertaa kuullut tällaisen vastuuttoman heiton. Kummallakin kerralla olen tuijottanut puhujaa monttu auki ja hämmästyksestä mykkänä. Rentoutua? Kauniilla ilmalla? Ei kuulosta tutulta.

Ystävät, lukijat – älkää menkö tähän ansaan. Kauniilla kesäilmalla ja rentoutumisella ei ole keskenään mitään tekemistä. Jos luonteessasi on pikkuinenkaan määrä suorittajaa, kauniit kesäpäivät tulevat olemaan sellainen ponnistus, joiden jälkeen kesälomalainen makaa naamallaan kuin märkä rätti.

Hellepäiviä on Suomessa rajallinen määrä. Jokainen hellepäivä saattaa siis potentiaalisesti olla se kesän viimeinen, joten koko kesä pitää pystyä tunkemaan yhteen päivään.

Ensin käydään pyöräilemässä, sitten hakemassa torilta mansikoita, sen jälkeen onkin aika pulahtaa uimaan. Mennä pesemään mattoja, koettaa ehtiä kesäkahvilaan jäätelölle ennen kuin se sulkeutuu. Ja entäs grillaaminen kesäillassa?

Jos tämä sekoilu koskisi vain itseäni, kaikki olisi ihan hallittavissa. Mutta kun itse alan suorittaa hellettä, koko perheen pitää osallistua. Miehelle on kehittynyt aika hyvä silmä pysytellä hellepäivinä mökillä näkymättömissä. Lapsen jokainen yritys paeta esimerkiksi sisätiloihin saa aikaan sumutorvimaisen huudon. Nyt on kesä, nyt ollaan ulkona! Hae riippumatto! Heitetään frisbeetä! Sarjakuvalehdet pitää tuoda ulos!

Lopputulos on, että helleputken päälle koko perhe on näännyksissä. Lapsi on uinut niin paljon, että räpylät alkavat kasvaa varpaiden väliin. Itselläni lihakset särkevät kaikesta ympäriinsä juoksemisesta. Ajatus jäätelöstä ja mansikoista tekee lievästi pahaa.

Kun sadepisarat alkavat hakata mökin kattoa, huokaan salaa helpotuksesta. Lapsi pakenee ruudun ääreen kuin kärppä, mies ilmestyy jostain kolosta ja minä keitän kupillisen teetä ja haen kirjan. Harmonia jatkuu seuraavaan hellepäivään saakka.

Onnea matkaan kaikille kesäsuorittajille! Toivotan meille sadepäiviä ensi kesälle, jotta burn out ei iske ennen elokuuta.

Maija Kajanto on freelancer-toimittaja ja kirjailija, jolle jokainen hellepäivä on mahdollisuus paitsi polttaa nenänsä, myös kokea henkinen loppuunpalaminen.

Julkaistu Terveydeksi! 2/2023