Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

  |  25.11.2014

Hyvät neuvot sisältyvät hintaan

Nuorehko tyttö tuli apteekkiin ja pyysi aspiriinia, jota aikoi käyttää ulkoisesti aknen hoitoon. Idea oli peräisin verkon keskustelupalstoilta, joista löytyy paljon muitakin vinkkejä lääkkeiden käyttöön.

Itsehoitolääkkeet mielletään joskus aika arkisiksi valmisteiksi, joiden käyttöohjeita ei tarvitse noudattaa. Väärä käyttö voi kuitenkin aiheuttaa sekä ikäviä haittoja että myös todellisia vaaratilanteita. Esimerkiksi muutaman vuoden takainen trendi, jossa peräpukamavoidetta käytettiin silmäpusseihin, voi aiheuttaa vaurioita silmässä. Monissa peräpukamavoiteissa on tulehdusta lievittävää kortisonia, joka silmään joutuessaan voi nostaa silmänpainetta. Kohonnut silmänpaine vaurioittaa näköhermoa.

Ruotsissa vapautettiin muutama vuosi sitten parasetamolia sisältävät kipulääkkeet myyntiin kauppoihin. Tämä muutti myös asenteita. Vapautuksen jälkeen lääkkeitä alettiin käyttää holtittomasti, koska parasetamolimyrkytysten määrä kasvoi merkittävästi. Nyt viranomaiset ovat palauttamassa lääkkeet takaisin apteekkimyyntiin.

Olen kuullut puhuttavan turvallisista itsehoitolääkkeistä. Turvallisuus syntyy aina vain lääkkeen oikeasta käytöstä: oikeaan tarkoitukseen ja oikealla annostuksella. Elämäntilanteetkin vaikuttavat turvallisuuteen. Lääke, joka tänään on jollekin turvallinen, voi huomenna aiheuttaa ikäviä ongelmia. Esimerkiksi raskaus, muut sairaudet tai vaikkapa tupakoinnin lopettaminen, voivat muuttaa tilannetta.

Apteekista saa tällä hetkelläkin esimerkiksi tavallisimpia kipulääkkeitä muutamalla eurolla, halvemmalla kuin karkkipussin kaupasta. Hinnat ovat samat kaikkialla Suomessa. Lääkkeen hintaan sisältyy aina koulutetun asiantuntijan palvelu, neuvot ja ohjeet. Niitä kannattaa hyödyntää.

Katariina Kalsta
Brand Manager, proviisori
Apteekkariliitto