‹ Takaisin

  |  08.06.2020   |  TARU VANHALA

Ikimuistoinen kesä

Puoli vuotta sitten kun aloitimme tämän numeron ideoinnin, elimme toisessa maailmassa. Kesäkuun alku näytti mielessäni kovin erilaiselta.

Hahmottelin jalkapallohuumassa elävää Suomea odottamassa ikimuistoista urheilukesää. Sukupolvien unelma toteutuisi vihdoinkin: Huuhkajat pelaisivat ensikerran arvokisakentällä. Lehden kanteen valikoitui maajoukkueen keskuspuolustaja nostattamaan kisatunnelmaa.Sitten tuli korona. Mikroskooppisen pieni virus pysäytti koko maailman ja kevät katosi johonkin. Pääsiäisenä ei virvottu ja vappupiknikit jäivät haaveeksi. Edes Euroviisuja ei järjestetty. Kaikki peruttiin tai siirrettiin hamaan tulevaisuuteen, myös jalkapallon EM-kisat.

Kesä ja kesäloma muuttavat muotoaan monessa kodissa tänä vuonna. Lomareissut ulkomaille jäävät tekemättä, kaikki perinteiset massatapahtumat, festarit ja urheilukilpailut on peruttu. Jopa omalle kesämökille meno arveluttaa; mitä jos juuri minä olenkin oireeton kantaja ja levitän viruksen pienelle mökkipaikkakunnalle?

Kesäfiilistä ja lomasuunnitelmia varjostaa monien kohdalla lomautukset ja irtisanomiset. Turvallisuuden tunne katoaa taloudellisten menetysten myötä. Vaikka aikaa olisi nyt tehdä vaikka mitä, jokainen sentti pitää säästää epävarmaa tulevaisuutta varten.

Ajatus lomasta kotona voi kuulostaa tappavan tylsältä, mutta se on myös mahdollisuus. Mahdollisuus tehdä asioita, joita on aina pitänyt tehdä, mutta joille ei ikinä ole riittänyt aikaa.

Itse olen suunnitellut jo pidempään elvyttäväni nuoruuden harrastukseni, öljyvärimaalauksen ja taiteilla olohuoneen seinälle ison taulun. Paras ystäväni aikoo lukea kaikki ne kirjat, jotka odottavat koskemattomia hyllyssä.

Monet ovat koronarajoitusten myötä löytäneet luonnossa liikkumisen riemun, oppineet nauttimaan yksinkertaisista asioista ja huomanneet kuinka pienellä kuluttamisella loppujen lopuksi pärjää aivan hyvin. Loman onnistuminen ei ole suoraan verrannollinen sen hintaan.

Tänä kesänä ei tarvitse suorittaa eikä kilpailla makeilla lomakuvilla. Tänä kesänä voi elää vapaana hetkessä, ilman aikatauluja.

Se kuinka ikimuistoinen kesästäsi tulee, on sinusta itsestäsi kiinni.

Tärkeintä on pysyä terveenä.

Kirjoittaja on Terveydeksi!-lehden farmaseuttinen asiantuntija.

Julkaistu Terveydeksi! 2/2020